fbpx

Силна парола е най-често използваният метод от фирмите ни за киберзащита

За сигурността на ИКТ системите и данните 58% от предприятията ЕС информират служителите си за техните задължения по въпроси, свързани с високите технологии, а 37% от предприятията разполагат с документи за мерки, практики или процедури за сигурност на ИКТ, сочи изследване на Евростат.

То се провежда във връзка с отбелязвания през октомври Европейския месец на киберсигурността, който тази година се фокусира върху социалното инженерство: всички техники, насочени към подмамване на целта да разкрие конкретна информация или да извърши конкретно действие по нелегитимни причини.

През 2022 г. 92% от предприятията в ЕС са използвали поне 1 мярка за сигурност на ИКТ, за да защитят своите ИКТ системи и данни, а само 36% са използвали 7 мерки за сигурност.

Повечето от компаниите в ЕС предпочитат да използват удостоверяване със силна парола (82% от фирмите в ЕС), архивиране на данни в отделно местоположение или облак (78%) и контрол на достъпа до мрежата (65%).

Българските компании също използват най-често тези три метода за защита, но те доста се различават по дял на прилагането им.

Най-внедрено е използването на силна парола – 77,5% от компаниите у нас. По този показател сме в златната среда спрямо останалите страни от ЕС. Последна е Гърция (60%), а първа е Финландия с 93,7% от компаниите.

По използване на облачни системи за архивиране на данни България е сред последните в ЕС с 55,6%, като зад нас са само Гърция и Румъния. Средният показател за ЕС е 77,6%, а най-добри са в Дания 91,1 от компаниите защитават данните си, архивирайки ги в облачни и изнесени структури.

Малко по-добре стоят родните компании в прилагане на контро на достапъ до мрежата, като методът се използва от 50,4% от фирмите. Все пак отново сме в долната част на статистиката. Средните стойности в ЕС са 64%, а отново най-висок дял в прилагането на този метод имат фирмите в Дания – 85 на сто.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"