fbpx

Обсъжда се синхронизиране на украинската енергийна система с европейската

Министрите на енергетиката на ЕС обсъждат възможността за спешно синхронизиране на енергийната система на Украйна с европейската енергийна система. Това е заявила еврокомисарката по енергетиката Кадри Симсон, цитирана от Blacksea-caspia.

По време на вчерашното извънредното заседание на Съвет „Транспорт, телекомуникации и енергетика“ на ЕС във формат „Енергетика“ е коментирано бързата подкрепа за спешноо синхронизиране на енергийната система на Украйна с европейската енергийна система. Това е било подкрепено и от българския енергиен министър Александър Николов, който е един от инициаторите за извънредното заседание.

Николов е подчертал нормалното функциониране на българската енергийна система към момента, но и готовността на правителството незабавно да активира и приложи адекватни мерки при нарушаване или пълно прекъсване на доставките на газ. Откроено е тясното сътрудничество с Гърция за ускоряване на енергийната свързаност в региона като част от процеса на диверсификация на енергийните източници, включително и реверсивната връзка със Сърбия.

Важно е да се продължи с рационалното изпълнение на приоритетите на Европейската зелена сделка, но правото на държавите сами да определят най-подходящите за тях енергийни решения, включително ядрена енергетика, следва да бъде зачитано изцяло“, подчертава Николов.

Енергийните министри на ЕС са обсъдили и възможностите за по-голям внос на втечнен природен газ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"