fbpx

В Австралия премахват руските стоки от магазините

Австралийската компания Endeavour Group взе решение да премахне напитките с произход от Русия от целия си бизнес на дребно, хотели и онлайн продажби в отговор на нахлуването на Москва в Украйна.

Endeavour Group е дълбоко загрижена за ситуацията в Украйна и ние се присъединяваме към призивите за мир“, се казва в изявление на говорител на компанията.

Endeavour Group включва Dan Murphy’s, BWS, ALH Hotels,Jimmy Brings и Cellarmasters, като Dan Murphy’s и BWS са два от най-големите търговци на алкохолни напитки в Австралия, с повече от 1500 магазина в цялата страна.

Този ход е следствие от призива на Австралийската федерация на украинските организации към федералното правителство да забрани вноса и разпространението на руски продукти, включително водка.

В писмо до министър-председателя, съпредседателят на групата Стефан Романю призова Скот Морисън да засили натиска върху Русия, като предложи на правителството да забрани руските стоки, да затвори руското консулство в Сидни и да отмени визите за руски граждани, в това число бизнесмени и студенти.

Според AFR организацията е започнала да се свързва директно с австралийския бизнес, един от които е гигантът в супермаркетите Coles, който управлява веригата за алкохол Liquorland и Vintage Cellars, за да ги накара да спрат вноса и продажбата на стоки, произведени в Русия.

Федералното правителство предвижда да наложи санкции срещу руски олигарси, членове на парламента, банки, както и преки санкции срещу президента Владимир Путин, неговия външен министър и министъра на отбраната.

Премиерът Скот Морисън посочи, че правителството е готово да предприеме допълнителни стъпки срещу Москва, включително забрана на всякаква търговия. Австралийците са призовани и да не пътуват до Украйна.

Външният министър в сянка Пени Вонг предложи партийна подкрепа, ако правителството счете за необходимо да прекъсне търговията с Русия.

Междувременно премиерът Морисън обеща 70 милиона долара за закупуване на военно оборудване и оръжия за Украйна, като част от координираните усилия на Запада да помогне на въоръжените й сили да се противопоставят на руската инвазия.

Правителството също така отделя около 35 милиона долара за хуманитарна помощ, осигуряване на храна и подслон за хора, бягащи от конфликта, които търсят убежище в съседни региони. Правителството получава около 100 молби за визи на ден от украинци.

Морисън обяви, че Австралия ще помогне за предоставянето на помощ за Украйна, като внесе средства в НАТО за увеличаване на доставките на оръжие в страната. Парите ще отидат за закупуване на отбранително оборудване.

Говорим за ракети, боеприпаси за защитата на собствената им родина Украйна„, уточнява Морисън. Премиерът каза, че няма да навлиза повече в подробности относно подкрепата.

„Не планирам да предупреждавам руското правителство за това, което им предстои, но мога да ги уверя, че идва при тях“, подчерта той, засилвайки словесните си атаки срещу Русия с призива да бъде напълно изолирана от международната общност.

Те са се самоизбрали като държава. Така трябва да бъдат известни по целия свят. Никой не трябва да има нищо общо с тях. Особено приветствам силните позиции, които видяхме от страни като Сингапур и Швейцария„, коментира още премиерът.

Попитан обаче дали Русия трябва да бъде изхвърлена от Г-20, той беше по-резервиран, подчертавайки, че Австралия и други страни-членки все още обсъждат „чувствителния“ въпрос с Индонезия, която в момента председателства Г-20.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"