fbpx

Уолстрийт се срина в нестабилност, но част от секторите тръгнаха нагоре

Уолстрийт се срина в нестабилна търговия в понеделник, като инвеститорите се бореха с несигурността, а акциите на банките се понижиха след мощните западни санкции срещу Русия, докато тя продължава инвазията си в Украйна, предава Ройтерс, обобщавайки борсовата ситуация.

Citigroup (C.N) падна с 5%, което спомогна на индекса на банките S&P 500 (.SPXBK) да се понижи с 2,7% след спад на доходността на 10-годишните облигации на САЩ. По-широкият финансов индекс (.SPSY) падна с 1,8%.

Нахлуването на Русия в Украйна само по себе си вероятно няма да бъде дългосрочно препятствие за американските акции. Но мисля, че в краткосрочен план това има огромен принос за оттеглянето на капитала“, казва Силвия Яблонски, главен инвестиционен директор в Defiance ETFs, цитирана от агенцията.

Енергийният сектор S&P 500 (.SPNY) нарасна с 0,9%, подхранван от по-високите цени на петрола.

Акциите на отбраната Raytheon Technologies (RTX.N), Lockheed Martin Corp (LMT.N), General Dynamics Corp, Northrop Grumman (NOC.N) и L3Harris Technologies също поскъпнаха между 1,7% и 7% след новината, че Германия ще увеличи военните си разходи.

И акциите на киберсигурността се покачиха, като Palo Alto Networks (PANW.O), Fortinet (FTNT.O), Zscaler (ZS.O) и CrowdStrike Holdings скочиха между 2,8% и 7,3%.

При следобедната търговия Dow Jones Industrial Average (.DJI) се понижи с 1,4% до 33 583,2 пункта, докато S&P 500 (.SPX) загуби 1,21% до 4 331,41.

Nasdaq Composite (.IXIC) се понижи с 0,68% до 13 602,10.

Tesla (TSLA.O) скочи с 6,8%, след като министерството на околната среда в германската провинция Бранденбург заяви, че е във финалната фаза на процеса на одобрение за планираната фабрика на Tesla там.

Влошаващата се геополитическа криза добави към притесненията на инвеститорите относно растящата инфлация и плановете на Федералния резерв за повишаване на лихвите, като постави трите основни американски фондови индекса за втория пореден месец на загуби.

S&P 500 и Nasdaq регистрират най-големия си двумесечен спад след срива, причинен от пандемията през март 2020 г.

Индексът на волатилността на CBOE (.VIX), известен също като индикатор за страха на Уолстрийт, се повиши за втора поредна сесия.

Delta Air Lines Inc (DAL.N) спадна с 4,7%, след като Русия затвори въздушното си пространство за авиокомпании от 36 държави в отговор на свързаните с Украйна санкции, насочени към нейния авиационен сектор.

First Horizon Corp (FHN.N) нарасна с 28%, след като TD Bank Group (TD.TO) предложи да придобие американската банка в сделка на стойност 13,4 милиарда долара.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"