fbpx

Следизборно поскъпване на природния газ

Приключи проверката, извършена от експерти на Министерството на енергетиката и „Български енергиен холдинг“ ЕАД на дейността на „Булгаргаз“ ЕАД за 2020 г, съобщават от енергийното ведомство.

Проверката не е установила несъответствия, свързани с реализираните приходи и отчетените разходи през 2020 г., както и отражението им върху предложената от дружеството и намалена в последствие от КЕВР цена на природния газ за месец април 2021 г.

В тази връзка следва общественият доставчик „Булгаргаз“ ЕАД да предприеме действия за внасяне на заявление за образуване на административно производство за утвърждаване на цена за месец април 2021 г. в Комисията за енергийно и водно регулиране.

Това означава, че както стана ясно в края на март, природният газ ще поскъпне с поне 13 процента. Проверката, инициирана от министерството осуети това да стане в дните преди изборите, като в тази посока бяха и повечето коментари – че с действията си енергийното министерство иска да забави поисканото от Булгаргаз повишаване цената на синьото гориво, като това, както и се случва, да стане, след като вотът отмине.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"