fbpx

След консултациите: Всички очаквания за кабинет са към „Има такъв народ“

Консултациите на президента Румен Радев с шестте партии от парламента по темата за съставяне на нов кабинет не донесоха повече яснота от това, което се знаеше и до момента.

Радев прие на Дондуков 2 последователно представители на ГЕРБ-СДС, „Има такъв народ“, БСП, ДПС, Демократична България и „Изправи се! Мутри вън!“.

Президентът ясно заяви, че съставянето на редовно правителство е приоритет, предвид сериозните предизвикателства и проблеми, които стоят пред България – здравни, икономически, социални. Радев обаче подчерта, че ще спазва стриктно конституционните си правомощия и няма да се намесва в разговорите между партиите и да прави опити да конструира бъдещ кабинет.

Иначе стана ясно, че всички парламентарно представени партии сочат „Има такъв народ“ като най-вероятната партия, която трябва да състави ново правителство.

Дори и ГЕРБ потвърдиха „офертата си“ за няколко депутати, които да помогнат за по-стабилно мнозинство в парламента. Нещо повече, от думите на вицепремиера Томислав Дончев стана ясно, че не е сигурно дали ГЕРБ въобще ще внесе в парламента за обсъждане структурата и състава на правителство, което иначе до дни са готови да предложат, след като получат мандат от Радев. От партията на Борисов потвърдиха, че са готови и да съставят действащ кабинет, и да бъдат в опозиция, и да отидат на предсрочни избори.

Общото в становищата на другите пет партии, изразени пред президента, е това, че те няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ, тъй като на тези избори гражданите са гласували отчетливо за промяна.

И днес плановете на партията на Слави Трифонов останаха загадка. Зам.председателят на формацията Тошко Йорданов бе много лаконичен и повтори казваното до момента, че „Има такъв народ“ спазва Конституцията и ще коментира, едва когато вторият мандат за съставяне на правителство стигне до нея.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова беше ясна – социалистите не искат участие в кабинет или коалиция, но ако бъдат потърсени за консултации биха подкрепили партията на Трифонов на основата на прокарване на общи политики – подкрепа за гражданите и икономиката, промени в избирателните правила, ревизия на управлението на „Борисов“ и справяне със здравната криза.

От ДПС повториха, че моделът на ГЕРБ трябва да бъде променен и сред основните приоритети за тях е установяване на нормалност в политическия живот. Мустафа Карадайъ бе категоричен, че движението няма да подкрепи кабинет на партиите, загубили изборите, визирайки явно ГЕРБ и БСП.

Христо Иванов от Демократична България ясно заяви, че трите нови партии могат да се обединят около правителство, съставено от „Има такъв народ“. Той подчерта, че ДБ е готова да остави всички различия настрана в името на правителство на промяната, но и защото общите неща са много повече.

Иванов коментира, че ДБ не би следвало да има амбициите да получи третия мандат, тъй като е само с 27 депутати. Той говори най-отчетливо и за варианта предсрочни избори, като изтъкна, че това ще бъде израз на нормални демократични процедури. По думите му обаче, ако се тръгне към такъв вариант трябва да се променят настоящите законодателни планове на новите партии и да се търсят само най-спешните и важни промени в изборните правила.

Последно президентът Радев се срещна с „Изправи се! Мутри вън!“, като от думите на Мая Манолова може да бъде направено заключението, че те смятат третия мандат също като вариант за взаимодействие между партиите на промяната, визирайки вероятно, че той трябва да бъде даден на Демократична България, ако хората на Слави Трифонов не успеят да съставят кабинет.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"