fbpx

Служебната власт няма да внася проект за нов бюджет

Служебният кабинет няма да внесе проект за нов бюджет за 2023 година. Това стана ясно от изслушването на финансовия министър Велкова в парламента. По думите й, те ще внесат така наречения удължен закон, по силата на който в началото на 2023 година ще продължи да се изпълнява рамката на настоящия бюджет.

Според Велкова това е правилното, тъй като  – при положение, че не се състави редовно правителство, служебното без парламентарно мнозинство и подкрепа не може да има свои политики.

Само преди дни финнасовото министерство обяви на пресконференция проекта си за нов бюджет, който направи впечатление с огромен дефицит и прогноза за много нисък ръст за 2023 година. Тогава бе изтъкнато, че ведомството дори е подготвило варианти на този бюджет – един от тях при нормален дефицит от 3%, като предстои до 31 октомври да се реши кой от вариантите ще бъде внесен.

Иначе от думите й стана ясно, че се очаква преизпълнение на планираните приходи в бюджета с 250 млн. лв., 200 млн. лв. от които да дойдат от повече социални осигуровки и 50 млн. лв. от данък върху личните доходи. Това означава според Велкова, че бюджетът може да завърши с по-малък от планирания дефицит. Припомняме, в закона за бюджета за 2022 г. е записан дефицит от 4.1% от прогнозния БВП. При повишените приходи се очаква той да спадне до 3.4% от БВП на касова основа.

По повод емитирането на нов дълг служебният финансов министър заяви, че ако до края на годината не се вземе нов държавен дълг, фискалният резерв, който към 30 септември е 12.1 млрд. лв, силно ще намалее, тъй като има разходи, които ще намалят наличността на средства, например 900 млн. лв., които трябва да се платят на земеделските стопани в края на годината.

Като се сметнат всички разходи, към 31 декември фискалният резерв ще спадне до 5.6 млрд. лв. при изискване той да е минимум 4.5 млрд. лв., изтъкна министърът, припомняйке, че през януари трябва да се отделят пари за пенсиите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"