fbpx

Светът е в първата си глобална енергийна криза

Затягането на пазарите за втечнен природен газ (LNG) в световен мащаб и големите производители на петрол, които намаляват доставките, поставиха света в средата на „първата наистина глобална енергийна криза“, заявява ръководителят на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол, цитиран от Ройтерс.

Нарастващият внос на втечнен природен газ в Европа на фона на кризата в Украйна и потенциалното възстановяване на китайския апетит за горивото ще затегнат търговията, тъй като само 20 милиарда кубически метра нов капацитет за втечнен природен газ ще излязат на пазара през следващата година, отбелязва Бирол в рамките на Международна седмица на енергията, провеждана в Сингапур.

В същото време неотдавнашното решение на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, известни като ОПЕК+, да намалят добива с 2 милиона барела на ден е „рисковано“ решение, тъй като МАЕ вижда ръст на глобалното търсене на петрол от близо 2 милиона барела на ден тази година, коментира Бирол.

Това е особено рисковано, тъй като няколко икономики по света са на ръба на рецесия, ако говорим за глобална рецесия… Намирам това решение за наистина жалко“, казва той, цитиран от Ройтерс.

Покачващите се глобални цени на редица енергийни източници, включително петрол, природен газ и въглища, удрят потребителите в момент, когато те вече се справят с нарастващата инфлация на храните и услугите. Високите цени и възможността за нормиране са потенциално опасни за европейските потребители, докато се подготвят да навлязат в зимата на Северното полукълбо.

В тази връзка Бирол смята, че Европа може да издържи тази зима, макар и малко по-трудно, ако времето остане меко. „Освен ако няма да имаме изключително студена и дълга зима, освен ако няма изненади от гледна точка на това, което видяхме, например експлозиите на тръбопровод Северен поток Европа ще премине през тази зима с някои икономически и социални несгоди“, добавя той.

За петрола се очаква потреблението да нарасне с 1,7 милиона барела на ден през 2023 г., така че светът все още ще има нужда от руски петрол, за да се отговори на търсенето, заявява Фатих Бирол.

Той коментира и механизма, предложен от Г-7, който би позволил на нововъзникващите страни да купуват руски петрол, но на по-ниски цени, за да ограничат приходите на Москва след войната в Украйна. Според Бирол по тази схема все още има много детайли за изглаждане, което ще изисква участието на големите страни вносителки на петрол.

Въпреки че все още има огромен обем стратегически петролни резерви, които могат да бъдат използвани по време на прекъсване на доставките, друго освобождаване в момента не е на дневен ред, добавя шефът на агенцията.

По думите му енергийната криза може да бъде повратна точка за ускоряване на чистите източници и за формиране на устойчива и сигурна енергийна система.

МАЕ е преразгледала прогнозата за растеж на капацитета за възобновяема енергия през 2022 г. до 20% увеличение на годишна база от 8% по-рано, като тази година се добавят близо 400 гигавата капацитет за възобновяема енергия. Много страни в Европа и другаде ускоряват инсталирането на възобновяеми мощности чрез съкращаване на разрешителните и лицензионните процеси, за да заменят руския газ, отбелязва още шефът на МАЕ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"