fbpx

Специални енергопродукти за бизнеса като мярка срещу скъпия ток

Енергийните дружества да предлагат специални продукти за едрия бизнес с цел намаляване на негативите за бизнеса, породени от високите цени на електроенергията на свободния пазар.

Тази и още мерки са обсъждани по време на среща на министъра на енергетиката Андрей Живков с представители на енергийно-интензивната индустрия, търговци на ток, синдикални организации, КЕВР, БЕХ и други експерти.

Сред обсъжданите варианти министър Живков е откроил също и възможни промени в правилата за търговия на борсата. Всички получени предложения от страна на бизнеса ще бъдат анализирани в най-кратък срок, така че да бъде намерено общо решение, което е приемливо и от гледна точка на европейските нормативи.

Министърът е посочил, че през последния месец, в резултат на намесата на служебното правителство, ТЕЦ „Марица изток 2“ работи на максимална мощност, което не се е случвало през последните години. В резултат на това България е сред страните в ЕС с най-ниски цени на електроенергията (след Полша).

През следващата седмица предстоят разговори и с министерствата на финансите и на икономиката, за да бъдат продължени и задълбочени обсъжданията за възможните мерки за подпомагане на бизнеса.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"