fbpx

Сериозен натиск в САЩ срещу Кристалина Георгиева и „съучастниците“

Кристалина Георгиева официално встъпи в длъжността управляващ директор на Международния валутен фонд

Скандалът със Световната банка, замесващ сериозно името на двама българи – Кристалина Георгиева и Симеон Дянков, набира сила. Макар в момента той да е в сянката на назряващата буря между Париж и Вашингтон във връзка с AUKUS и отменената от Австралия поръчка за 40 млрд. долара за подводници, които трябваше да произведе Франция.

Докладът, установил, че Георгиева и други висши служители на Световната банка са упражнявали „неоправдан натиск“ върху персонала, за да повишат класирането на Китай по отношение на бизнес климата, провокира сериозен отзвук по света и особено в САЩ, съобщава „Ройтерс“.

Тези съучастници трябва да бъдат държани отговорни, а свободните нации трябва сериозно да преоценят ролята, която позволяваме на Пекин да играе в глобалните институции“, заявява сенатор Марко Рубио от Флорида в изявление пред агенцията.

Сенаторът Бил Хагърти, първият републиканец от подкомисията по международна търговия и финанси на Сенатския банков комитет, поиска „възстановяване на този ценен доклад („Doing Business“, б.р.) при условия, на които можем да се доверим, а не отмяната му“.

Прекратяването на тези годишни доклади може да затрудни инвеститорите да преценят къде да вложат парите си, коментират предприемачи пред Ройтерс.

Пол Ромер, бившият главен икономист на Световната банка, изтъква, че Георгиева го е „отстранила“ да направи подобренията, за които е нает – за целите на изследователската дейност на банката.

По думите му, Георгиева е действала и спрямо Чили по същия начин, прикривайки някои негативни констатации с цел по-добро представяне в доклада.

Припомняме, през годината когато напуска Световната бнка Ромер печели Нобеловата награда за икономика.

Финансовото министерство на САЩ съобщи, че анализира въпросния документ. „Това са сериозни констатации и министерството анализира докада. Основна наша отговорност е да съхраним почтеността на международните финансови институции„, заявява говорителката Александра Ламана, попитана за случилото се.

Ройтерс отбелязва, че новините и всички последствия вероятно ще доминират на годишните срещи на МВФ и Световната банка, които се провеждат едновременно във Вашингтон през втората седмица на октомври.

Междувременно Кристалина Георгиева отрече обвиненията, че е притискала служителите на Световната банка да променят данните в полза на Китай по време на нейния пост като изпълнителен директор на Световната банк.

Георгиева е използвала предварително планирана среща с 2700 служители на МВФ, за да разгледа констатациите, съдържащи се в независимия доклад.

Позволете ми да ви го кажа много просто. Не е вярно. Нито в този случай, нито преди, нито след това съм оказвала натиск върху персонала да манипулира данни„, изтъква тя пред служителите на МВФ, според запис от срещата, предоставен на Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"