fbpx

Спор за актуализация на бюджета при предаване на властта във финансите

Досегашният финансов министър Кирил Ананиев и служебният Асен Василев влязоха в кратък спор при предаването на властта. Поводът бе бюджетът и дали е трябвало той да бъде актуализиран от кабинета в оставка на Борисов.

Според Асен Василев е могло да се направи малка актуализация в името на това да се подсигурят и за следващите няколко месеца парите за противоепидемичните мерки. Припомняме, служебният кабинет, който функционира без парламент не може да актуализира бюджета.

Василев информира, че всички плащания, свързани с противоепидемичните мерки, са осигурени с пари от бюджета до края на настоящия месец май. Ако искаме след това да продължат, трябва да се лишим от предвидени вече разходи по други пера, или да повишим събираемостта на данъците, коментира служебният министър.

Според досегашния кабинет че мерките са осигурени до края на юни, но Василев уточни, че след края на май са осигурени парите единствено за медиците на първа линия.

Не на подобно мнение е бившият министър на финансите Кирил Ананиев, който увери, че оставя на наследника си на поста добре изпълняващ се бюджет, който в края на април все още е на излишък

Ананиев обясни, че всички плащания, свързани с пандемията, са осигурени до края на май, а актуализация на бюджета не е предложена, защото това означавало втори бюджет на отиващ си кабинет и освен това не се правела за 3 дни, а е дълъг процес.

Асен Василев му опонира, че е трябвало да се предвиди, че при този темп на ваксинация кризата няма да отмине през пролетта и е могло да се подготви актуализация, но явно сега служебният кабинет ще трябва да търси вътрешни резерви.

Ананиев посочи още, че служебният кабинет трябва да одобри разходите за предстоящите избори най-късно 55 дни преди тях, което означава, че срокът е в понеделник. Допълни, че е пратил писма до всички ведомства със срок до 13 май да си заявят исканията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"