fbpx

Standard & Poor’s потвърди рейтинга на България, но отбелязва бавния темп на ваксинация

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings е потвърдила дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута ‘BBB/A-2’. Перспективата пред рейтинга остава стабилна, съобщават от Министерството на финансите.

Според агенцията обаче бавният темп на ваксинация и потенциалното активизиране на пандемията с COVID-19 биха могли да предизвикат по-слабо от очакваното възстановяване на външното търсене, което би изместило част от очакваното възстановяване в 2022 г.

От S&P Global Ratings отчитат обаче, че свиването на икономиката на България до този момент е било относително слабо и дължащо се най-вече на устойчивото вътрешно търсене. Отбелязва се също така, че в средносрочен период до 2024 г., големият поток на средства от ЕС по предишната и сегашна многогодишна рамка за финансиране, както и допълнителните средства по новия инструмент „Следващо поколение ЕС“, ще осигурят солидна възможност за икономически растеж на България.

От рейтинговата агенция не очакват сътресенията в политически план след парламентарните избори да отложат най-важните политически задачи като присъединяването към еврозоната или усвояването на средства по програми на ЕС.

Очакванията на S&P Global Ratings са от 2022 г. фискалната консолидация да намали допълнително дефицитите, поддържайки нетния държавен дълг на ниско ниво от 20% от БВП през следващите години. Външните рискове също изглеждат управляеми след няколко години на намаление на нетния външен дълг, благодарение на поредицата от излишъци по текущата и капиталовата сметки, които от рейтинговата агенция очакват да продължат.       

От съобщението става ясно, че рейтинговата агенция би повишила кредитния рейтинг, ако икономическото възстановяване на България е съпроводено с по-бърза фискална консолидация или се наблюдава по-силна външна позиция на страната спрямо прогнозираната. В дългосрочен план рейтингът би могъл да бъде повишен при присъединяването на страната към еврозоната.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"