fbpx

Управата на ББР отказва на одита достъп до кредитните досиета

Информацията за кредитните досиета е готова, но няма да ви я дадем“. С това кратко изречение Управителният съвет на Българската банка за развитие е отказал на новия одитен комитет достъп до информация за раздадените кредити.

Това съобщи на извънреден брифинг министърът на икономиката Кирил Петков. Той определи тези действия като нарушение на Закона за независимия одит и обяви, че е сезирал БНБ да влезе в правомощията си и да осигури достъп на одитния комитет до необходимата информация.

Петков очаква това да се случи още в рамките на днешния ден. Той коментира също така, че на сайта на ББР няма информация и точните правила как една малка фирма може да кандидатства за кредит.

Министърът подчерта изрично, че банката е стабилна и дори прекалено ликвидна и действията му не са атака към нея. „Просто искаме да видим дали тези кредити се използват целево, какви условия са дадени на тези кредити и аз даже като принципал нямам право на цялата информация, но бих искал да сме сигурно, че кредитите са давани по наистина прозрачен начин“, коментира Петков.

Той посочи още, че иска до края на мандата на служебния кабинет тази банка да заработи перфектно – с обявени ясни правила за кандидатстване.

Нямаме време да си играем на показвам-непоказвам„, подчерта още Петков. Той изрази надеждата си, че Управителният съвет няма да действа по този начин и по отношение на предложения нов устав на банката, според който се въвежда таван от 5 млн. лева за даване на кредити. Именно УС трябва да предаде за одобрение от БНБ променения устав.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"