fbpx

Страните от БРИКС за момента изоставят идеята за обща валута

Въпросът за създаването на единна валута на страните от БРИКС все още не е назрял. Това е заявил руският президент Владимир Путин на среща с ръководителите на медиите на страните от БРИКС, съобщава ТАСС.

Що се отнася до единната валута на БРИКС, в момента не разглеждаме този въпрос, той не е узрял, трябва да бъдем много внимателни, тук трябва да действаме постепенно, бавно“, отбелязва руският президент. По думите му в момента се проучват възможностите за разширяване на използването на национални валути и създаване на инструменти, които биха направили такава работа безопасна. Путин потвърждава, че се действа в посока за използване на електронни инструменти.

Той изтъква, че страните от БРИКС работят върху организирането на обмена на финансова информация между централните банки, който да стане аналог на SWIFT. Припомняме, Русия беше извадена от системата SWIFT, като част от санкциите срещу нахлуването й в Украйна.

Според руския президент членовете на БРИКС възнамеряват да разширят дейността и функционирането на пула от валути на страните от асоциацията и да укрепят Новата банка на БРИКС. „За да говорим за създаване на единна валута, трябва да имаме висока степен на интеграция на икономиките и не само това, но трябва да постигнете тяхното сравнимо качество и обем“, отбелязва още Владимир Путин.

Руски независими медии обръщат внимание, че Путин се е оказал единственият лидер от страните членуващи в БРИКС, взел участие на пленарното заседание на деловия форум на организацията, провеждащ се в Москва. За сравнение се изтъква, че през миналата година на същия форум, провел се в ЮАР, са присъствали освен президентът на страната домакин, но и държавният глава на Бразилия Лула да Силва и премиерът на Индия Моди.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"