Страните от ЕС да могат да купуват съвместно природен газ, обмисля Брюксел

Страните от ЕС да могат да купуват съвместно природен газ, обмисля Брюксел

Тази седмица се очаква Европейската комисия ще публикува „набор от инструменти“, които държавите от блока могат да предприемат, за да отговорят на скока на цените на енергията. Предложените мерки ще са отговор на призиви от някои страни да се рагира на рекордно високите цени на газа и електроенергията, пише Euractiv.bg.

От проекта на този документ става ясно, че Комисията ще разгледа възможните ползи от съвместното закупуване на природен газ от държавите – идея, предложена през последните седмици от няколко правителства, включително и това на Испания.

Страните могат колективно да купуват газ, за да формират стратегически резерв, се посочва в документа, като се добавя, че участието в такава схема ще бъде доброволно.

Проектът на набора от инструменти, който може да се промени, преди да бъде публикуван в сряда (13 октомври), е съобразен със законодателството на ЕС и може частично да се финансира от приходите, които националните правителства събират от въглеродния пазар на ЕС.

Не всички държави обаче искат отговор на ЕС на скока на цените на енергията. Германия и Нидерландия предупредиха срещу намесата на пазара, а  Белгия заяви, че се съмнява, че съвместното закупуване на газ би спряло покачването на цените.

Унгария наскоро подписа собствена дългосрочна сделка с руския гигант „Газпром“, а  според съобщенията, цитирани от изданието, България ще последва примера й. В новите сделки Русия гарантира, че точката на влизане на газа вече не е по маршрута през Украйна.

По инициатива на Полша съвместното закупуване на газ от Русия се обсъжда от държавните и правителствени ръководители на ЕС още от 2015 г.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"