fbpx

Строителите вече работят по разширяването на „Чирен“

Седмица след откриване на строителната площадка, започнаха и същинските строителни дейности по проекта за разширение на подземното газово хранилище в Чирен – надземна част.

Наличието на достатъчни капацитети за съхранение, добив и нагнетяване на газ е от ключово значение както за гарантиране на сигурността на снабдяването, така и за успешното навлизане на пазара на алтернативни източници, включително и LNG и за развитието на регионалния пазар. Проектът за разширение на хранилището в Чирен ще осигури увеличаване обема на активния газ до 1 млрд. м3 и на дневните капацитети на нагнетяване и добив до 8-10 млн.м³. За да се постигнат целите на разширението, се работи по изграждане на нови надземни и подземни съоръжения, както и на газопровод, свързващ ПГХ „Чирен“ със съществуващата газопреносна мрежа на „Булгартрансгаз“ ЕАД.

За доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на новите надземни съоръжения е избран консорциумът ДЗЗД „ТЕХ ЕНЕРДЖИ ЕКСПАНЖЪН“. Като част от новата надземна инфраструктура ще бъдат изградени четири газотурбинни компресорни агрегати, съоръжения за нагнетяване на природен газ в резервоара, както и такива, свързани с добива, газоизмервателна станция. В реализацията на надземната част на разширението на Чирен ще бъдат инсталирани компресори на водещата американска компания – Солар Търбайнс, електроника на Хъниуел и оборудване на Емерсон.

По думите на изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов, разширението на подземното газово хранилище ще даде по-голяма гъвкавост и сигурност на пазара на природен газ както в България, така и в региона.

Той изтъква, че благодарение на свързаността на газопреносната система и увеличението на капацитетите за пренос в точките на междусистемно свързване със съседните страни, българският пазар не е усетил сътресения при прекъсване на доставките от Русия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"