fbpx

Световни топ компании напускат Русия

Customers are pictured next to an Apple logo during the start of sales of the iPhone 11

Някои от най-големите американски компании, сред които Apple, Google, Ford, Harley-Davidson и Exxon Mobil, съобщиха, че ще прекратят операциите си в Русия заради натиска от санкциите и решимостта да се противодейства на войната в Украйна, съобщават Ройтерс и Еурактив..

Apple Inc обяви, че е спряла продажбите на iPhone и други стоки в Русия, като добави, че прави промени в приложението си Maps, за да защити цивилните в Украйна.

Технологични фирми, включително Google на Alphabet Inc, блокираха руските държавни издатели от своите новини, а гигантът Ford Motor, който има три съвместни фабрики в Русия, съобщи на руския си производствен партньор, че спира дейността си в страната. Производителят на мотоциклети Harley-Davidson Inc също спря доставките.

Exxon Mobil Corp., притежаваща 30% дял в офшорния петрол на „Сахалин-1“ в Далечния изток на Русия, обяви, че ще предприеме стъпки за прекратяване на дейността си и ще напусне предприятието. Компанията последва предприетото от британските енергийни гиганти Shell и BP, който е най-големият чуждестранен инвеститор в Русия.

Все повече водещи световни компании заемат подобни позиции.

От Ford сме дълбоко загрижени от руското нахлуване в Украйна и произтичащите от това заплахи за мира и стабилността. Ситуацията ни принуди да преоценим операциите си в Русия“, съобщиха от автомобилната компания.

Компанията Boeing спира големи операции в Москва и временно ограничава достъпа на служителите и партньорите в Русия до чувствителни технически данни, докато не получи лицензи за износ от правителството на САЩ.

Производителят на самолети обяви в имейл, че е преустановил предоставянето на резервни части, поддръжка и технически услуги на руски клиенти заради влошените отношения между САЩ и Русия.

Очаквано правителството на Съединените щати забрани руските полети над американското въздушно пространство, което бе обявено от президента Байдън в реч за състоянието нанацията пред Конгреса.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"