fbpx

Търсят бизнеси с дефицит на кадри за сключване на договори със студенти

Министърът на образованието изпрати писмо до работодателските организации във връзка с приетото постановление от МС, осигуряващо заплащането на разходите за обучение на студенти със сключени договори с работодател.

Припомняме, студентите, сключили такъв договор, не заплащат или плащат частично такси за обучението си, по време на което следва да провеждат стаж при съответния работодател по определената специалност. След завършване на образованието си, те следва да работят минимум 5 години при въпросния работодател, със заплаата не по-малко от средната основна за предприятието.

Министърът иска от бизнеса предложения за работодатели от важни за икономическото развитие на страната сектори с дефицит на кадри, които имат право да сключват договори със студентите в съответствие с изискванията на издадената Наредба.

На базата на тази информация просветният министър до 31 май се очаква да утвърди списък със специалностите, за чието обучение се отпускат средства от държавния бюджет за поемане на таксите на стедунтите по тях.

Създадена е специална заявителна форма, която предприятията могат да попълнят, ако имат интерес и отговарят на условията, уточняват от АИКБ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"