fbpx

От ОИСР хвалят България, но не ни приемат за член

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) не може да удовлетвори за момента молбата на България за членство.

Причината е, че няма консенсус сред страните, членуващи в организацията, заяви, цитиран от „Дневник“, генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия по време на представянето на новата икономическа прогноза за България.

„Работим по молбата на България тя да се присъедини към ОИСР, но все още няма консенсус по въпроса“, заявява Гурия и се ангажира през следващите седмици да се направи нов опит.

Той поздрави България за продължителния ѝ, задълбочаващ се ангажимент към ОИСР. България трябва да продължи с реформите. В тези особено трудни времена остава от изключителна важност да се продължи в тази насока, коментира още Гурия.

В събитието участваха председателят на ОИСР Анхел Гурия, премиерът Бойко Борисов, зам.-министърът на финансите Маринела Петрова и икономисти от екипа на организацията.

Постиженията на България през последните две десетилетия са похвални – ръст над 3% години наред, ниска безработица и здрава макроикономическа политика с валутен борд и стабилен фискален подход. Икономиката се облагодетелстваше и от еврочленството и глобалните вериги за добавена стойност. И страната обаче бе тежко засегната от COVID-19, е изтъкнал Гурия.

Посочени ас и предизвикателствата пред страната – твърде високи регулаторни бариери, реформа на процедурите за несъстоятелност, борба с корупцията. По думите на Гурия, все по-важно става да се подобряват уменията на гражданите – от начално и професионално образование до стъпки за подобряване на квалификациите. Необходимо е да се укрепят връзките с изоставащите райони, особено в Северозападна България, и да се направят „още инвестиции в инфраструктурата и достъпа до публични услуги, особено в здравеопазването, в бързо застаряващо общество“.

Дневник систематизира формулираните системни проблеми, наблюдавани отвъд коронакризата:

  • Спадът на публичните инвестиции е по-голям, отколкото в ОИСР.
  • Силен е натискът на застаряването на населението върху публичните финанси.
  • Бариерите пред конкуренцията са високи, трудности създават множество регулации и големият относителен дял на поръчки, възложени без търг.
  • Нужни са реформи в образованието и за това свидетелстват ниските резултати от тестовете PISA.

ОИСР е създадена през 1961 г. с цел стимулиране на политики за устойчиво икономическо развитие, повишаване жизнения стандарт на населението и поддържане на финансова стабилност. В момента в нея членуват 37 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия. 22 държави, членуващи в ОИСР, са от ЕС.

България е подала официална молба за членство в ОИСР през 2007 г. В този контекст контактите между представители на България и Секретариата на ОИСР, включително на най-високо ниво, се активизираха през последните години. През юли 2019 г. в рамките на Срещата на върха на Берлинския процес в Познан премиерът Борисов се срещна с генералния секретар Гурия и му връчи план за действие, разработен в сътрудничество със Секретариата на ОИСР.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"