fbpx

Brexit обърна посоката на потока студенти по „Еразъм +“

Въпреки че някои от ефектите от Брекзит все още са трудни за оценяване, програмата за обмен на студенти – „Еразъм +“, вече претърпява последствията.

Много студенти бяха лишени от програмата тази година, заради пандемията от коронавирус, но във Великобритания броят на чуждестранните студенти намаля и по-рано – поради Brexit през 2019 г.

Отдавна считан за „мястото, на което трябва да бъдете“, особено сред младите френски, немски и испански студенти, съседът отвъд Ламанша загуби своята привлекателност. В резултат на което, Испания поведе като ключова дестинация за студентите през 2019 г.

Учениците предпочетоха други дестинации, предлагащи курсове на английски език. Въпреки удара, който си нанесе Островът, обменът по Еразъм всъщност се е увеличил през последните години, особено в държави като Италия.

„С увеличаването на европейското финансиране за трета поредна година – 247 милиона евро, което представлява 22% увеличение – [ние] успяхме да надхвърлим 100 000 марки за мобилност, финансирани по проекти през 2019 г.“, съобщават от „Еразъм +“ Франция.

„Това е проблем за нас от самото начало и ние работим, за да накараме институциите да диверсифицират своите предложения за студенти и да се насочат към други дестинации, като Северна или Източна Европа“, казва Лоре Кудре-Ло, директор на „Еразъм +“ Франция, обръщайки внимание към зависимостта на европейските студенти към острова.

Въпреки намаляването на притока на хора поради Брекзит, британските университети все още желаят да запазят участието си в европейската програма.

„Те продължиха да кандидатстват и да получават финансиране, за да изпращат студенти на борсите на Еразъм + да учат и работят“, заявява говорител на Британския съвет.

През 2019 г. британските организации получиха почти 200 милиона евро финансиране от „Еразъм +“ от Европейския съюз. „Проектите, които са успели да кандидатстват за финансиране по текущите програми, ще продължат да получават финансиране от ЕС през цялото времетраене, включително тези, чието финансиране се простира след 2020 г. и края на преходния период“, добавя говорителят.

По този начин студентите от Обединеното кралство успяха да участват пълноценно в програмата. Испания, Франция и Германия са предпочитаните дестинации за британски студенти. Те дори представляват един от най-големите контингенти чуждестранни студенти във Франция, където един от седем ученици е британец.

„Като британска национална агенция за Еразъм +, можем да кажем, че търсенето на финансиране от програмата за обмен с Европа остава силно и след референдума (за излизане от ЕС, б.р.) увеличаваме всяка година размера на финансирането, предоставено на европейската мобилност“, изтъкват още от Британския съвет.

Следователно привлекателността на страните от ЕС към младите британци изглежда непокътната въпреки Брекзит. В този период на преход обаче все още е твърде рано да се оценят последиците от оттеглянето на Обединеното кралство от програмата „Еразъм +“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"