fbpx

Тъй като нямаме газови слотове, търсим суап с Италия и Франция

Правителството разговаря с компанията „Едисон“, която има слотове на терминали в Италия и Франция с потенциал за суап – да се разтовари купен от България газ там и да се получи по газопровода TAP през интерконектора с Гърция. Това съобщи енергийният министър Христов, който днес бе изслушан от депутатите в пленарна зала.

За момента кабинетът е успял да купи 3 слота по време на изминалите търгове на терминала „Ревитуса“, като министърът изрази увереност, че до 1-2 месеца, паралелно с танкерите, кабинетът ще успее да осигури и нужните слотове.

Росен Христов изтъкна по време на изслушването, че служебното правителство е успяло да овладее цените на газа и доставните са по-ниски от пазарните, като в момента купуваме газ наполовина на борсовите цени.

По-късно, на брифинг в кулоарите, от Продължаваме промяната определиха голяма част от казаното от Христов като лъжа. По думите на Асен Василев, да се хвалиш, че цената, която си договорил през ноември е по-ниска от договорената през август не е геройство, а борсова цена.

Василев посочи, че банковата гаранция за търговете, които в момента се провеждат от „Булгаргаз“ не е одобрена от Международната банка за възстановяване и развитие, което означава, тя не действа и газовото ни дружество плаща много по-високи лихви.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"