fbpx

ЕС разшири обхвата на секторите, които трябва да намаляват парникови емисии

Европейският парламент и Съвета на ЕС договориха по принцип намаляване на емисиите от сектори, които понастоящем не са включени в Системата за търговия с емисии на ЕС (EU ETS) – автомобилен транспорт, сгради, отпадъци, лека промишленост и селско стопанство.

Това споразумение установява обвързващи годишни цели за емисии на парникови газове за държавите-членки в тези сектори. Поддържа се предложението на Еврокомисията за увеличаване на целта за намаляване на емисиите за тези сектори от 29% на 40% до 2030 г. в сравнение с нивата от 2005 г.

Актуализираните цели за намаляване на емисиите за държавите-членки варират от -10% до -50% в сравнение с 2005 г. и ще доведат до по-нататъшно сближаване на емисиите на глава от населението на държавите-членки през 2030 г. За България е определенто 10% намаление на парниковите емисии, сравнено с 2005 година, 12,7% за Румъния, 16,7% за Хърватия, 22,7% за Гърция, 27% за Словения.

Швеция, Финландия, Люксембург, Германия и Дания трябва да постигнат пълния обхват на намалението от 50%.

Примери за потенциални мерки, които държавите-членки могат да предприемат, за да намалят емисиите и да постигнат своите цели, включват: насърчаване на обществения транспорт; реконструкция на сгради; по-ефективни системи за отопление и охлаждане; по-щадящи климата земеделски практики.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"