fbpx

Защо се налага рязко вдигане акциза на цигарите

Трябва да се повишат цените на тютюневите изделия чрез рязко вдигане на акциза. 10% повишаване на акциза ще доведе до 4% намаляване на тютюнопушенето.

Това са сред изводите на изследването „Икономика и данъчното облагане на тютюневите изделия в България“, представено от Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, д-р Маша Гавраилова, председател на Сдружение „България без дим“ и Павел Антонов от Фондация БлуЛинк.

За първи път от 20 години се изследва ценовата еластичност на употребата на цигари. Извършено по методика на Университета в Илиноис, проучването установява, че ценовата еластичност е 0,67%, което означава, че ако се повишат цените на тютюневите изделия у нас с 15%, това ще доведе до 100 млн. лева повече приходи в бюджета и 72 млн. кутии по-малко продадени цигари годишно.

Обобщено – от това не само ще се подобри общественото здраве, както препоръчва СЗО, но ще се повишат и приходите в бюджета. Дори индустрията няма да загуби печалби, поне на първо време.

Тези изводи са на фона на лидерството на България по тютюнопушене – страната ни е категорично номер 1 по тютюнопушене в страните от ЕС и в топ 10 на света, като една от причините за това е, че акцизите върху тютюневите изделия в България са най-ниските от всички страни в ЕС. С цели 43% е нараснала консумацията на тютюнови изделия у нас през последните 10 години. 18% (20 хиляди души) от смъртните случаи годишно се дължат на тютюнопушенето, изтъкват инициаторите на проучването, припомняйки ситуацията на остра демографска криза, в която се намира страната ни.

Отбелязва се, че по-сериозно вдигане цените на цигарите ще се отрази позитивно на по-бедните слоеве от населението, които ще са принудени да спрат употребата на тютюневи изделия и така ще пренасочат паричния си ресурс в купуване на стоки от първа необходимост, от които в момента се лишават.

Димитър Събев отбеляза, че в момента около 3,5 млрд. лева приходи в бюджета идват от вноса и търговията с цигари – акциз и ДДС. „През 2021 година това е повече от постъпващите средства от европейските фондове и повече от приходите от данъка върху корпоративното подоходно облагане„, допълни икономистът.

По думите му, аргументът за защита на ключов отрасъл за българската индустрия вече не е актуален, защото в България е останала само една работеща тютюнева фабрика със символично производство. В допълнение, под 20 млн. лв. се дават за изкупуване на тютюн. „Крушите и ябълките са ни по-важни вече“, поясни Събев, изтъквайки, че почти всички цигари у нас са вносни.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"