fbpx

Те са навсякъде: вечните замърсители

Те са навсякъде и са вредни за околната среда и нашето здраве. Изобретени през 30-те години на миналия век от американската лаборатория DuPont за военни нужди, PFAS (Пер- и полифлуороалкиловите вещества) впоследствие превзеха предметите от нашето ежедневие. И сега можем да ги намерим по цялата планета, включително и на места, много отдалечени от районите на производството им, изтъква rfi.fr в свой репортаж.

PFAS е името на голямо семейство от хиляди химически молекули, произвеждани от човека. Това са пер- и полифлуороалкилови вещества. Общото между всички тях е, че са съставени от атоми на въглерода и флуора. Това е една от най-стабилните химически връзки в света. Ето защо тези молекули са много интересни: те са антиадхезивни и предпазват както от топлина, така и от вода.

В нашето ежедневие PFAS са навсякъде

Най-известният предмет, който съдържа PFAS, определено е тефлоновият незалепващ тиган. „Но ние ги намираме навсякъде“, обяснява Матю Бен Брахам, инженер-химик, отговарящ за регулаторните и научни мисии в неправителствената организация Générations Futures: „Те се съдържат в опаковките на храните, в пяната на пожрогасителите, в транспорта, в непромокаемите дрехи, в гримовете, в контактните лещи, в пестицидите”. Обратната страна на медала е, че благодарение на тяхната изключителна химическа устойчивост, те почти не се разграждат. Ето защо се наричат „вечни замърсители“.

Как PFAS навлизат в околната среда

PFAS се изхвърлят в околната среда още от момента на тяхното производство, но също и по време на употребата на продуктите и предметите, които ги съдържат, или когато се рециклират. „Когато предмети, които съдържат PFAS, постъпят в центровете за рециклиране или когато биват изгаряни, те отделят химически молекули в околната среда“, подчертава Матю Бен Брахам. „Трябва да отбележим и случая на пестицидите, които съдържат PFAS. При тяхното използване те разпространяват PFAS в околната среда. Някои PFAS се разграждат и се превръщат в други PFAS. Пътищата за тяхното разпространение са многобройни и твърде сложни. И може да се окаже много трудно да се определи точният източник при заразяване на даден човек или място.

PFAS замърсяват въздуха, почвите, наземните и подземните води, като по този начин заразяват питейната вода, която пием. PFAS присъстват в нашите храни – в зеленчуците, яйцата, месото и дори в кърмата на жените.

Всички са заразени

PFAS се намират „в кръвта на голямото мнозинство от хората“, казва Патрик Бърн. Този специалист по замърсяване на околната среда и преподавател в университета Джон Мур в Ливърпул е открил по време на своите изследвания, че „най-високите нива на замърсяване са констатирани в райони със силно развита тежка промишленост и висока гъстота на населението. Сред тези региони са Северна Америка, Западна Европа и отскоро и Китай. Но с течение на времето PFAS са се разпространили по цялата планета, включително и в региони, далеч от мястото, където първоначално са били произведени“.

Тимо Грофен, токсиколог от катедрата по биология на университета в Антверпен в Белгия, е провел проучвания в множество африкански страни, като Южна Африка, Танзания, Етиопия и Конго, както и в Антарктика. „В южното полукълбо нивата на замърсяване с PFAS са по-ниски, отколкото в северното полукълбо. Това се обяснява главно с факта, че в тези региони няма предприятия за производството им и следователно няма преки източници на замърсяване с тях. И все пак в Африка ги открихме както в градските, така и в селските райони. Най-тревожното е наличието на PFAS в Антарктида, въпреки че в тази най-отдалечена част на света няма човешка дейност. Поради своята устойчивост, тези химически вещества ще останат там за дълго време и ще засегнат в бъдеще популациите от птици и други животни“.

PFAS се разнасят по света от морските и въздушните течения

Ян Амино от Френския изследователски институт за експлоатация на морето е направил изследвания на заразяването на делфините край френското крайбрежие, на рибата тон в Индийския и Тихия океан, на акулите при остров Реюнион и на хищните риби в Гвинейския залив.

Не си спомням някога да съм попадал на проба, в която да не се откриват тези молекули. Във всички проби, които преминават през нашата лаборатория, ние откриваме наличието на PFAS“, казва той. Степента на замърсяване зависи от близостта. PFAS са от така наречените „мобилни“ замърсители. Те циркулират във водите с океански течения и се разпространяват на големи разстояния. Откриваме ги на хиляди метри дълбочина. Така че всъщност тяхното разпространение е глобално. Но те се пренасят не само от морските течения, но и от въздушните. PFAS се намират в голяма концентрация в повърхностния слой на океаните. Така те попадат в морските пръски, в аерозолите. По този начин PFAS навлизат в атмосферата и се пренасят от въздушните течения.

Въздейсвието на PFAS върху нашето здраве

Многобройни научни изследвания доказват, че заразяването с PFAS може да отслаби имунната ни система, да причини намаляване на фертилността, да наруши хормоналната ни система и да повиши нивата на холестерола. Някои PFAS са причинители на рак и сърдечно-съдови заболявания. Два вида PFAS вече са забранени, но бяха незабавно заменени от други, чието въздействие върху организмите учените все още не познават.

За съжаление, днес има много PFAS, за които ни липсва информация относно опасността от тях, но знаем, че повечето от тези химични молекули могат да засегнат различни органи и различни системи на човешкото тяло, като сърдечно-съдовата, нервната и др.

Патрик Бърн от университета в Ливърпул описва PFAS като „най-голямата химическа заплаха за човешкия род през XXI-ви век“. Той смята, че трябва широко да си отворим очите, за да разберем каква планина имаме пред себе си да изкачим, за да се справим с проблема. „Замърсяването с PFAS е толкова сериозно, че вече не можем да си позволим да го отлагаме. Предвид замърсяването с PFAS и тяхното въздействие върху околната среда и здравето, не можем повече да стоим със скръстени ръце.”




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"