fbpx

Tesla отлага отново масовото производство на Cybertruck

Целта на Tesla е да започне масово производство на своя Cybertruck в края на 2023 г., две години след първоначалния срок за дългоочаквания пикап, представен от главния изпълнителен директор Илон Мъск през 2019 г., съобщава Ройтерс по информация на запознати с плановете.

Tesla обяви преди месец, че работи по подготовката на своя завод в Остин, Тексас, за изграждането на новия модел с „ранно производство“, което трябва да започне в средата на 2023 г. „Ние сме в последната обиколка за Cybertruck“, заяви Мъск по време на конферентен разговор с финансови анализатори.

Това би означавало, че Tesla няма да регистрира приходи до началото на 2024 г. за пълно тримесечие на производство на нов модел, смятан за ключов за растежа й. Също така, още година ще чакат и стотици хиляди потенциални купувачи, които са платили $100, за да резервират Cybertruck в едно от най-дългоочакваните и внимателно следени промоции на електрически превозни средства досега, коментира Ройтерс.

Фактите сочат, че нито е обявена окончателната цена на Cybertruck, не е показана производствената версия на автомобила, не е уточнено как ще се управлява захранването на батерията за новия модел. През 2019 г. Tesla прогнозира първоначална цена под $40 000, но оттогава цените на новите превозни средства се повишиха и компанията повиши цените в цялата си гама.

Агенцията припомня, че Мъск представи Cybertruck през 2019 г., когато бе разкрито, че дизайнерът на автомобила е счупил предполагаемите нечупливи прозорци на „бронираното стъкло“. Оттогава компанията измести сроковете за производство три пъти: от края на 2021 г. до края на 2022 г., след това до началото на 2023 г. и последно до средата на 2023 г.

Пускането на Cybertruck ще даде на Tesla EV участник в един от най-печелившите сегменти на американския пазар и конкурент на електрическите пикапи от Ford Motor Co и Rivian Automotive, и двата модела пуснати все още в ограничен брой.

През януари Мъск посочи проблеми с доставките на компоненти като причина за отлагането на пускането на Cybertruck през 2023 г. През май Tesla спря да приема поръчки за Cybertruck извън Северна Америка. Тогава Мъск каза, че компанията има „повече поръчки за първите Cybertrucks, отколкото бихме могли да изпълним за три години след началото на производството“.

Анализатори също така предупредиха, че отслабващата глобална икономика ще започне да натежава върху продажбите на Tesla, която досега е успявала да продаде всяка своя кола. Мъск каза, че очаква предстоящата рецесия да продължи „вероятно до пролетта на 24 г.“

IDRA Group, италианската компания, произвеждаща Giga Press, която ще се използва за леене на части за Cybertruck, заяви в публикация в LinkedIn преди седмица, че 9000-тонната машина за производство на части за камиони е опакована и готова за изпращане, изтъква още Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"