fbpx

Петролът трябва да е част от енергийния преход, обяви доклад на ОПЕК

ОПЕК повиши прогнозите си за световното търсене на петрол в средносрочен и дългосрочен план в годишната си прогноза, публикувана днес, заявявайки, че са необходими 12,1 трилиона долара инвестиции, за да се отговори на това търсене въпреки енергийния преход, съобщава Ройтерс.

Гледната точка на Организацията на страните износителки на петрол контрастира с тази на други прогнози, които предвиждат търсенето на петрол да достигне плато преди 2030 г. поради нарастването на възобновяемата енергия и електрическите автомобили.

Още едно десетилетие на нарастване на търсенето на петрол би било тласък за ОПЕК, чиито 13 членове зависят от приходите от петрол. Групата твърди, че петролът трябва да бъде част от енергийния преход и че фокусът на инвеститорите върху икономически, социални и управленски въпроси (ESG) е влошил недостига на инвестиции.

Общата стойност на инвестициите в петролния сектор е 12,1 трилиона долара до 2045 г.“, пише генералният секретар на ОПЕК Хайтам Ал Гайс в експозето към доклада, в който се казва, че цифрата е нагоре спрямо прогнозата от миналата година.

Въпреки това, по думите му, хронично недостатъчното инвестиране в глобалната петролна индустрия през последните години, поради спад в индустрията, пандемията от COVID-19, както и политики, насочени към прекратяване на финансирането на проекти за изкопаеми горива, е основна причина за безпокойство.

В доклада се казва, че световното търсене на петрол ще достигне 103 милиона барела на ден през 2023 г., което е увеличение с 2,7 милиона барела дневно спрямо 2022 г. Общото търсене през 2023 г. е с 1,4 милиона барела на ден повече спрямо прогнозата от миналата година.

ОПЕК също повишава прогнозите си за търсенето в средносрочен план до 2027 г., заявявайки, че цифрата е нараснала с почти 2 милиона барела на ден до края на периода от миналата година. Изтъква се, че ревизията нагоре отразява по-стабилно възстановяване, наблюдавано през 2022 г. и 2023 г., и „силен фокус върху проблемите на енергийната сигурност“, водещи до по-бавно заместване на петрола с други горива като природния газ, чиято цена скочи след нахлуването на Русия в Украйна.

До 2030 г. ОПЕК предвижда световно търсене от средно 108,3 милиона барела на ден, като повишава стойностите за 2045 г. до 109,8 милиона барела на ден от 108,2 милиона барела дневно през 2021 г.

В доклада се вижда, че ограничаването на предлагането продължава в средносрочен план, като производството на ОПЕК през 2027 г. е по-ниско, отколкото през 2022 г., тъй като доставките извън ОПЕК нарастват. Все пак от групата са оптимисти за по-късните перспективи, тъй като пазарният й дял нараства.

Очаква се петролът да остане гориво номер едно в глобалния първичен енергиен микс“, се казва в доклада, цитиран от Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"