fbpx

Служебният кабинет официално се отказа да внася проект за нов бюджет

Очаквано, на свиканото днес извънредно заседание на правителството, бе решено на парламента да се предложи удължаване действието на настоящия бюджет, а не проект за нов за 2023 година. Днес изтича срокът, в който кабинетът трябваше да внесе проектобюджет.

По-рано днес синдикатите се обявиха против това намерение на правителството, тъй като то осуетява повишаването на минималната работна заплата.

Според формулировката на министрите, при липсата на приет до началото на бюджетната година държавен бюджет нормата на чл. 87 от Закона за публичните финанси урежда основните въпроси, свързани със събирането на приходите, извършването на разходите, предоставянето на трансфери и поемането на държавен дълг, отчитайки влезли в сила актове на Народното събрание и на Министерския съвет, които предвиждат допълнителни или намалени бюджетни средства, и при спазване на фискалните правила и одобрените от Министерския съвет със средносрочната бюджетна прогноза фискални цели.

Изтъква се също така, че служебното правителство е поставено пред невъзможността да се ангажира с внасянето в Народното събрание на проектобюджет за 2023 г. със средносрочна бюджетна прогноза за периода 2023-2025 г., тъй като за съставянето на бюджетната рамка се изисква в средносрочна перспектива да бъдат отразени приоритетите и допусканията за развитие на политиките и формираните на тази основа цели на фискалната политика, обвързани с фискалните правила и ограничения по Закона за публичните финанси

Припомня се, че служебното правителство е разработило разчети за бюджетната рамка за 2023 г. при различни допускания, но ги счита за неподходящи за предлагане в така създалата се политическа ситуация и приема, че благоразумната логика предполага в настоящата реалност да не се внасят в парламента основните бюджетни закони за 2023 г., като оставя този безспорно най-важен въпрос за решаване от редовно избрано правителство.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"