fbpx

Tesla Y поведе бума на е-автомобили в Европа през септември

След период на бавен растеж, търсенето на чисто електрически автомобили (BEV) в Европа се е увеличило значително през септември със 160 869 регистрирани единици. Обемът е ръст от 15%, което представлява 15,6% от общия брой регистрации – вторият най-голям месечен пазарен дял след декември 2021 г., съобщава компанията за анализи на автомобилния пазар JATO.

Докато Норвегия и Италия отбелязват спад от 17% и 42%, най-големите пазари в Европа продължиха да показват положителни резултати. Германия е начело с 27% от общото европейско търсене – увеличение на обема от 29%. Следва Обединеното кралство с ръст от 16% и 24% пазарен дял. На трето място е Франция с 14% от пазара и увеличение на обема от 32%. През септември тези три пазара заедно възлизат на 60% от европейското търсене на BEV.

През септември Tesla се представя особено добре – тенденция, която се наблюдава през последния месец на всяко тримесечие – представлявайки малко над един на всеки четири BEV, регистрирани в Европа. С модела Y, който се произвежда в Германия, Tesla успя да компенсира намалението от 50%, отбелязано от Model 3. Седанът от среден размер продължи да се бори, най-вече поради липсата на запаси от Китай и нарастващата популярност на неговия SUV колега . В сравнение с третото тримесечие на 2021 г., Tesla отбеляза увеличение на обемите от 17%, почти двойно повече от продажбите за третото тримесечие на 2020 г. и 77% повече от третото тримесечие на 2019 г.

Обемът на plug-in хибридните електрически превозни средства (PHEV) се е увеличил със 7% в сравнение със септември 2021 г. с 87 712 регистрирани единици.

Както в Китай, така и в САЩ, Tesla Model Y надхвърля продажбите на Model 3 в Европа – най-продаваният BEV в света през 2021 г. С 29 367 регистрирани автомобила, което е увеличение с удивителните 227%, Model Y представлява почти 3 на всеки 100 нови автомобила, регистрирани в Европа през септември, отбелязвайки първия път, когато SUV води европейската класация. В Германия Model Y изпреварва Volkswagen Golf, за да оглави общото класиране, а от 27-те пазара той беше най-продаваният BEV на други 14 пазара.

На второ място е Peugeot 208, докато други силно представящи се включват Skoda Octavia, Volkswagen T-Roc и Nissan Qashqai, които отново влязоха в топ 10.

Икономистът Георги Ангелов обръща внимание във фейсбук профила си, че успехът на Tesla Model Y се случва само половин година след пускането на новия завод на Тесла в Берлин, който произвежда точно Model Y.

По думите му септември е добър месец не само за Тесла, а целият пазар на нови автомобили в Европа отчита растеж – продажбите се увеличават втори пореден месец, тъй като проблемът с дефицита на чипове върви към разрешаване. Продължава бързото увеличение на дела на електрическите автомобили, които вече устойчиво изместиха дизела.

Като цяло през септември европейският пазар на нови автомобили отбелязва ръст за втори пореден месец, след ръста от 3,5% в общия обем, регистриран през август. Броят на регистрираните продажби достигна 1 038 481 спрямо 965 595 през септември 2021 г. – увеличение от 7,5%. Обемът остава стабилен през третото тримесечие на 2022 г. в сравнение със същия период на 2021 г. при 2,65 милиона единици, но това е значително по-ниско от Q3 през 2020 г. и 2019 г. съответно при 3,44 и 3,66 милиона единици, отбелязва JATO в анализа си.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"