fbpx

Тежки задачи пред България постава „цел 55%“ на Брюксел

Пълна трансформация на всички сфери на икономическия и социалния живот в много кратки срокове налага представеният от ЕК на 14 юли т.г. пакет “Подготвени за цел 55%“.

Той съдържа 15 законодателни предложения, които имат огромно отражение върху всички сфери на обществения живот за следващите десетилетия. Те включват премахване на безплатните квоти на емисии на парникови газове за индустрията, засилване на ангажимента за секторите извън Схемата за търговия с емисии, като отпадъци, земеделие, транспорт, сгради и др. с допълнителни 10% за България.

Новост в предложената политика е включването на сградите и автомобилния транспорт в схема за търговия с емисии.

Тези проблеми са обсъдени на среща между министъра на екологията Асен Личев и заместник-министъра на външните работи Румен Александров.

Министър Личев е подчертал, че тези ключови елементи налагат изключително активна работа и ангажиране на всички нива и всички министерства, за да бъде постигната приетата през декември 2020 г. цел за намаляване на емисиите на парникови газове, като се осигури защита на работещите в отделните сектори и запазване на конкурентноспособността на предприятията.

За да се осигури справедливостта на прехода за всички в ЕС, България ще защитава позицията, че трябва да бъдат отчетени националните особености, в това число географското положение, стартовите позиции на държавите членки и принципът на технологична неутралност. Личев е изтъкнал, че разчита на силна подкрепа от страна на Постоянното представителство на страната в Европейския съюз.

Заместник-министър Александров е подчертал от своя страна, че силно влияние върху страната ни ще окаже и Регламентът за таксономията и ограничаването на ролята на природния газ и атомната енергия, които в момента също са предмет на обсъждане в ЕС. Бързите темпове на законодателни предложения от страна на ЕК затрудняват държавите членки да се адаптират към новите предизвикателства и да намерят най-подходящите за себе си решения.

От думите на министър Личев става ясно, че в момента, в широка координация с всички ведомства, е в процес разработване на Национална стратегия за кръгова икономика, която би допринесла за консолидиране на възможностите на страната да отговори на новите предизвикателства.

Двамата министри са се обединили около мнението, че новото законодателство на ЕС в областта на климата и енергетиката налага да се направи много сериозен анализ, преди да се пристъпи към конкретни решения за бъдещото закриване на въглищните електроцентрали в България, тъй като в интегрирания национален план за енергетиката и климата, приет в период на предишни управления, отсъства стратегия, която да дава яснота и предвидимост за конкретните действия в сектора в условията на преход към по-ниски въглеродни емисии.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"