fbpx

Почина проф. Тодор Вълчев

На 97-годишна възраст почина изтъкнатият наш икономист и бивш управител на БНБ проф. Тодор Вълчев.

Роден е на 28 октомври 1922 г. в София. Завършва Стопанския факултет на Софийския университет през 1949 г. През 1953 година защитана кандидатска дисертация по политическа икономия, а през 1978 – докторска по международни икономически отношения. От 1980 година е професор.

В периода 1958 – 1988 г. работи към Икономическия институт на БАН и в Центъра за Азия и Африка при БАН. В периода 1984 – 1988 ръководи отдел „Развиващи се страни“ в Института за социални изследвания. През 1990 година е избран за председател на Научния съвет за световно стопанство.

На 9 януари 1991 г. става управител (Гуверньор) на БНБ с назначение от Седмото велико народно събрание, избран единодушно от СДС и БСП. На тази позиция е до началото на 1996 година. След изтичане на мандата работи за неправителстквени организации.

Членува в Римския клуб, почетен член на мюнхенското Дружество за Югоизточна Европа и на Руската академия на науките. Участва в българската група по Национална стратегия „Ран-Ът“. Преподавал е във ВИИ Карл Маркс.

„Икономически живот“ поднася своите съболезнования на неговото семейство и близки!




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"