fbpx

Трансграничните плащания между Турция и България с най-високите такси в света

Това сочат данни от проучване на Международния валутен фонд. По-бързите, по-евтини и по-прозрачни трансгранични платежни услуги имат потенциала да подобрят живота на много хора, като подкрепят икономическия растеж, международната търговия, глобалното развитие и финансовото включване, изтъква коментар, публикуван в блога на фонда, който отбелязва, че Г-20 дава приоритет на този напредък…

Това е така, защото финансовите връзки между държавите, особено между нововъзникващите пазари и развиващите се икономики, са изправени пред няколко предизвикателства, които трябва да бъдат решени, включително високи разходи и непоследователни такси в зависимост от свързаните страни, както проучваме в нов документ, изготвен като част от съвместната ни работа с Г-20.

Средната глобална цена за изпращане на 200 долара от една страна в друга е около 12,50 долара през първото тримесечие на 2023 г., или 6,25 процента, според световната база данни на Световната банка за цените на парични преводи. Г-20 са си поставили за цел, потвърждавайки отново целта на ООН за устойчиво развитие, глобалната средна цена за изпращане на паричен превод от 200 долара да не е повече от 3% до 2030 г., без коридори, по-високи от 5 процента.

Въпреки това, както показва Графиката на седмицата, някои разходи са многократно по-високи от тази цел. Таксите надхвърлят 50 процента за средства, изпратени от Турция до съседна България например. Разходите са особено високи за изпращане на пари в Субсахарска Африка, където танзанийските парични преводи към Уганда и Кения са със съпътстващи такси над 30 процента. В Южна Африка е особено скъпо да се изпраща през границите с Ботсвана, Есватини и Лесото.

Високите такси, особено трансферите от банка към банка, са основен двигател на високите разходи за коридорите между нововъзникващите пазари и развиващите се икономики. Такива банкови такси обикновено са много по-ниски за преводи, произхождащи от развити икономики, където обменните маржове могат да бъдат 50 процента или повече от разходите в някои коридори.

Съветът за финансова стабилност призна в неотдавнашен доклад, че ще е необходим напредък по пътната карта за подобряване на трансграничните плащания, за да се постигнат целите, определени в пазарните сегменти на едро, дребно и парични преводи.

За да помогнат за намаляване на разходите и справяне с предизвикателствата при трансграничните плащания, международни организации като МВФ и Световната банка ще трябва да играят ключова роля чрез споделяне на най-добри практики чрез техническа помощ за страните членки. Техническата помощ може да помогне, защото докато целите са определени на глобално ниво, те изискват координирана и персонализирана помощ на ниво държава за справяне със специфични предизвикателства.

МВФ споделя знанията си с държавни институции като финансови министерства и централни банки чрез практически съвети, обучение и партньорско обучение. Нашата техническа помощ е част от развитието на капацитета, което е основен мандат, който представлява почти една трета от бюджета на МВФ.

През следващите години ще се съсредоточим върху подобряването на достъпа до платежните системи, удължаването и привеждането в съответствие на работното време, взаимното свързване на платежните системи, борбата с прането на пари и финансирането на тероризма и хармонизирането на платежните системи чрез приемане на глобалния и отворен стандарт за обмен на финансова информация, известен като ISO 20022. Ще си сътрудничим и със Световната банка на ниво държава и проект.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"