fbpx

Цените на торовете у нас с един от най-резките спадове в ЕС

Първите оценки на индексите на селскостопанските цени за 2023 г. показват изместване от рязкото увеличениe, характеризиращо 2021 г. и 2022 г. През 2023 г. средната цена на селскостопанските стоки като цяло (продукция) в ЕС се е увеличила с 2% в сравнение с предходната година, докато средната цена на стоките и услугите, използвани в момента в селското стопанство (вложени ресурси), е намаляла с 5%, сочи проучване на Евростат.

Според данните България е сред страните с най-силен спад на цените на торовете (-33,58%).

Скромното общо увеличение на цените на селскостопанските стоки като цяло отразява контрастите между отделните продукти. Докато бяха регистрирани значителни увеличения на цените за зехтин (54%), картофи, включително картофи за семена (23%), прасета (22%) и яйца (20%), значителен спад (26%) беше отчетен за зърнени култури (съвкупност, която обхваща пшеница, ечемик, царевица, ръж и овес, както и други видове зърнени култури).

Сред суровините, които не са свързани с инвестиции, средната цена на торовете и подобрителите на почвата е намаляла с 23%, а тази на енергийните смазочни материали е намаляла с 12%. От друга страна средната цена на препаратите за растителна защита и пестицидите се повишава с 9%, както и на семената и посадъчния материал.

Сушата, обхванала големи региони, през 2023 г. повлия на производствените нива на редица култури, включително картофи. Това от своя страна повлия на цените, като тази на картофите се покачи в 24 от страните от ЕС. Цените са нараснали най-бързо в Германия (49%), Словакия (48%) и Хърватия (44%). Намаление е регистрирано в три страни: Белгия (-18%), Кипър (-14%) и Австрия (-4%). За България данните сочат 18,5% поскъпване на картофите.

Цените на торовете през 2023 г. са били по-ниски от 2022 г. в 22 страни от ЕС (от 26 с налични данни). Цените са спаднали най-бързо в Люксембург (-46%), Швеция (-41%) и Финландия (-39%). За разлика от тях цените са по-високи в Кипър (14%), Малта (9%), Гърция (6%) и Румъния (3%), а както вече бе посочено, България отчита близо 34% спад на цените на торовете.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"