fbpx

Влизането на България и Румъния в Шенген отбелязано в глобален доклад на ООН за туризма

След силната 2023 година международният туризъм е напът да се върне към нивата отпреди пандемията през 2024 г.

Първия Световен туристически барометър на Световната туристическа организация към ООН (UNWTO) за годината сочи, че международният туризъм е приключил 2023 г. на 88% от нивата преди пандемията, с приблизително 1,3 милиарда международни посещения. Отприщването на все още задържаното търсене, увеличената въздушна свързаност и по-силното възстановяване на азиатските пазари и дестинации се очаква да подпомогнат пълното възстановяване до края на 2024 г., сочат още данните.

Сред факторите, които биха помогнали за прогнозираното глобално възстановяване докладът спациално посочва и влизането на България и Румъния в Шенген през март, както и предстоящите олимпийски игри в Париж.

Близкият изток, Европа и Африка се представиха най-силно през 2023 г

  • Близкият изток доведе до възстановяване в относително изражение като единственият регион, който преодоля нивата отпреди пандемията с пристигания с 22% над 2019 г.
  • Европа, най-посещаваният регион в света, достигна 94% от нивата от 2019 г., подкрепена от вътрешнорегионалното търсене и пътуванията от Съединените щати.
  • Африка възстанови 96% от посетителите преди пандемията, а Америка достигна 90%.
  • Азия и Тихия океан достигнаха 65% от нивата преди пандемията след повторното отваряне на няколко пазара и дестинации. Представянето обаче е смесено, като Южна Азия вече възстановява 87% от нивата от 2019 г., а Североизточна Азия около 55%.

Наличните данни показват няколко дестинации, включително големи и утвърдени, както и малки и нововъзникващи, отчитащи двуцифрен ръст на международните пристигания през 2023 г. в сравнение с 2019 г. Четири подрегиона са надвишили нивата си на пристигащи през 2019 г.: Южно Средиземноморие, Европа, Карибите , Централна Америка и Северна Африка.

Графика UNWTO

Международният туризъм достига 1,4 трилиона щатски долара през 2023 г

Последните данни на UNWTO подчертават също и икономическото въздействие на възстановяването. Постъпленията от международен туризъм са достигнали 1,4 трилиона щатски долара през 2023 г. според предварителните оценки, около 93% от 1,5 трилиона щатски долара, спечелени от дестинации през 2019 г.

Общите приходи от износ от туризъм (включително пътнически транспорт) се оценяват на 1,6 трилиона щатски долара през 2023 г., почти 95% от 1,7 трилиона щатски долара, регистрирани през 2019 г.

Предварителните оценки за икономическия принос на туризма, измерен в прекия брутен вътрешен продукт на туризма (TDGDP), сочат 3,3 трилиона щатски долара през 2023 г., или 3% от световния БВП. Това показва възстановяване на TDGDP преди пандемията, движено от силния вътрешен и международен туризъм.

Няколко дестинации отчитат силен ръст на приходите от международен туризъм през първите десет до дванадесет месеца на 2023 г., като в някои случаи надвишават ръста на пристигащите.

Устойчивото възстановяване е отразено и в представянето на индустриалните показатели. Според програмата за проследяване на възстановяването на туризма на UNWTO както международният въздушен капацитет, така и търсенето на пътници са се възстановили с около 90% от нивата преди пандемията до октомври 2023 г. Глобалните нива на заетост в местата за настаняване достигат 64% през ноември, срещу малко над 62% през септември 2022 г.

С поглед напред към 2024 г

Очаква се международният туризъм да възстанови напълно нивата отпреди пандемията през 2024 г., като първоначалните оценки сочат ръст от 2% над нивата от 2019 г. Тази основна прогноза на UNWTO остава в зависимост от темпото на възстановяване в Азия и от развитието на съществуващите икономически и геополитически рискове.

Положителната перспектива е отразена в последното проучване на Индекса на доверието в туризма на UNWTO, като 67% от професионалистите в бранша посочват по-добри или много по-добри перспективи за 2024 г. в сравнение с 2023 г. Около 28% очакват подобно представяне, докато само 6% очакват представянето на туризма през 2024 г. да бъде по-зле от миналата година. Основните съображения включват:

Все още има значително място за възстановяване в цяла Азия. Повторното отваряне на няколко изходни пазара и дестинации ще стимулира възстановяването в региона и в световен мащаб.

Очаква се китайският изходящ и входящ туризъм да се ускори през 2024 г. поради облекчаване на визите и подобрен въздушен капацитет. Китай прилага безвизово пътуване за граждани на Франция, Германия, Италия, Холандия, Испания и Малайзия за една година до 30 ноември 2024 г.

Мерките за улесняване на визите и пътуванията ще насърчат пътуванията до и около Близкия изток и Африка със страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив (GCC) за прилагане на унифицирана туристическа виза, подобна на шенгенската виза, и мерки за улесняване на вътрешноафриканските пътувания в Кения и Руанда.

Очакват се и нови резултати в Европа през 2024 г. През март Румъния и България ще се присъединят към Шенгенското пространство за свободно движение, а Париж ще бъде домакин на летните олимпийски игри през юли и август.

Силните пътувания от Съединените щати, подкрепени от силен щатски долар, ще продължат да облагодетелстват дестинациите в Америка и извън нея. Както през 2023 г., стабилните пазари на източници в Европа, Америка и Близкия изток ще продължат да подхранват туристическите потоци и разходите по света.

Икономическите и геополитически насрещни ветрове обаче продължават да поставят значителни предизвикателства пред устойчивото възстановяване на международния туризъм и нивата на доверие. Продължаващата инфлация, високите лихвени проценти, нестабилните цени на петрола и смущенията в търговията могат да продължат да оказват влияние върху разходите за транспорт и настаняване през 2024 г.

На този фон се очаква туристите все повече да търсят стойност за парите си и да пътуват по-близо до дома. Устойчивите практики и адаптивността също ще играят все по-голяма роля в избора на потребителите.

Недостигът на персонал остава критичен проблем, тъй като туристическите предприятия са изправени пред недостиг на работна ръка, за да се справят с голямото търсене.

Развитието на конфликта между Хамас и Израел може да попречи на пътуванията в Близкия изток да повлияе на доверието на пътниците. Несигурността, произтичаща от руската агресия срещу Украйна, както и други нарастващи геополитически напрежения, продължават да тежат върху доверието.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"