fbpx

Цифровите технологии – ключ към успеха или към провала, предупреди Фон дер Лайен

Председателят на ЕК Фон дер Лайен произнесе традиционната Реч за състоянието на Съюза. Предлагаме въведението и частта, посветена на икономиката

Много хора се чувстват така сякаш животът им е в застой, докато светът около тях стремглаво върви напред. Понякога е трудно да осъзнаем колко бързо се случват нещата и колко големи са предизвикателствата.

Това е и време на интроспекция. От хора, които преосмислят собствения си живот, до по-мащабни дебати относно споделянето на ваксини и споделените ценности.

Поглеждайки назад към изминалата година и размишлявайки за състоянието на Съюза днес, виждам, че във всичко, което правим, е вложена силна душа.

Робер Шуман е казал: Европа се нуждае от душа, идеал и политическата воля, за да служи на този идеал. През последните дванайсет месеца Европа направи тези думи реалност.

Преживявайки най-голямата световна здравна криза от един век насам, ние избрахме да я преодолеем заедно, за да може всяка част на Европа да получи еднакъв достъп до животоспасяваща ваксина.

Преживявайки най-дълбоката световна икономическа криза от десетилетия насам, ние избрахме да я преодолеем заедно с инструмента за възстановяване NextGenerationEU.

Преживявайки най-тежката криза на планетата за всички времена, ние избрахме да я преодолеем заедно с Европейския зелен пакт.

Всичко това направихме заедно като Комисия, като Парламент, като 27 държави членки. Като единна Европа. И можем да се гордеем с това.

Но коронавирусът все още не е преминал.

Докато пандемията не бъде изкоренена, обществото ни ще продължава да бъде потънало в скръб. Нечии сърца никога няма да успеем да излекуваме, нечии житейски истории никога няма да завършим и никога няма да успеем да върнем времето на децата ни. Изправени сме пред нови и трайни предизвикателства в свят, който се възстановява — и разрушава — неравномерно. 

Безспорно е: и следващата година ще бъде изпитание за характера.

Но вярвам, че точно когато си подложен на изпитание, твоят дух — твоята душа — разцъфтяват. Гледайки Съюза ни, знам, че Европа ще се справи успешно с изпитанието. Увереността ми идва от вдъхновението, което можем да почерпим от младите хора на Европа, които влагат смисъл в емпатията и солидарността. Те вярват, че носим отговорност за планетата. И въпреки че изпитват опасения за бъдещето, те са решени да направят това бъдеще по-добро. 

Съюзът ни ще бъде по-силен, ако прилича в по-голяма степен на следващото ни поколение: мислещо, решително и загрижено, зачитащо ценностите и дръзко в действията си. 

През идните дванайсет месеца този дух ще бъде по-важен отвсякога. Именно това послание се съдържа в писмото за намеренията, което изпратих тази сутрин до председателя Сасоли и министър-председателя Янса, за да представя приоритетите ни за предстоящата година.

Работата по създаването на Европейски здравен съюз е голяма крачка напред. И бих искала да изразя благодарността си за Вашата подкрепа. Показахме, че когато действаме заедно, можем да действаме бързо.

Да вземем за пример цифровия сертификат на ЕС: Към момента в Европа са издадени над 400 милиона сертификата. 42 държави на 4 континента вече са асоциирани към него.

Ние го предложихме през март. Вие го приехте! И три месеца по-късно той беше факт и функционираше.  

Благодарение на това съвместни усилие, докато останалата част от света говореше за него, Европа просто го направи.

Направихме много неща по правилния начин. Предприехме бързи действия за създаването на инструмента SURE. С него бяха подпомогнати над 31 милиона работници и 2,5 милиона предприятия в цяла Европа.

Извлякохме поуките от миналото, когато бяхме прекалено разделени и много закъснели. И разликата е огромна: последния път бяха необходими осем години, за да може БВП на еврозоната да възстанови стойността си отпреди кризата. 

Сега очакваме 19 държави да си възвърнат състоянието отпреди пандемията тази година, а останалите да направят това догодина. През последното тримесечие растежът в еврозоната надмина този в САЩ и Китай.

Това обаче е само началото. Изводите от финансовата криза трябва да послужат за поука. Тогава Европа обяви победа твърде рано и си платихме за това. Затова няма да повторим същата грешка.

Добрата новина е, че с инструмента за възстановяване NextGenerationEU ще инвестираме както в краткосрочното възстановяване, така и в дългосрочния просперитет.

Ще работим по структурни проблеми в икономиката ни: от реформите на пазара на труда в Испания до пенсионните реформи в Словения и данъчната реформа в Австрия.

По безпрецедентен начин ще инвестираме в 5G и оптични влакна. Но инвестициите в цифрови умения са също толкова важни. Този въпрос трябва да бъде обсъден от лидерите и да бъде тема на структурен диалог на най-високо равнище. Действията ни дават ясна насока на пазарите и инвеститорите.

Гледайки към бъдещето, е необходимо също така да помислим как кризата преобрази икономиката ни — от увеличаването на дълга до неравномерното въздействие върху различните отрасли и навлизането на нови начини на работа.

За тази цел през идните седмици Комисията ще възобнови дискусията за прегледа на икономическото управление. Целта е своевременно да се постигне консенсус за бъдещите действия за 2023 г.

Скоро ще отбележим 30 години от създаването на единния пазар. От 30 години единният пазар е ключов фактор в подкрепа на напредъка и просперитета в Европа. Още в началото на пандемията ние го защитихме от разпад и фрагментиране. Единният пазар е двигател за добри работни места и конкурентоспособност за възстановяването ни.

Това е особено важно за цифровия единен пазар.  През последната година представихме амбициозни предложения.

  • За контролиране на способността на големи платформи да действат като пазачи на информационния вход;
  • За засилване на демократичната отговорност на тези платформи;
  • За насърчаване на иновациите;
  • За канализиране на мощта на изкуствения интелект.

Цифровите технологии са ключът към успеха или към провала. Държавите членки споделят това виждане. Разходите за цифрови технологии по линия на NextGenerationEU ще надхвърлят целта от 20 %, която си поставихме. Това отразява възможностите, но и важността на инвестициите в технологичния суверенитет на Европа. Необходимо е да удвоим усилията си, за да може цифровият ни преход да съответства на нашите правила и ценности.

Позволете ми да се спра на полупроводниците — тези миниатюрни чипове, благодарение на които всичко функционира: от смартфоните и електрическите скутери до влаковете и цели заводи, оборудвани с интелигентни технологии. Без чипове няма цифровизация. Докато говорим, цели производствени линии работят с намалена мощност въпреки нарастващото търсене, заради недостига на полупроводници.

Докато световното търсене рязко се увеличи, делът на Европа по цялата верига на стойността — от проектирането до капацитета за производство — намаля. Ние зависим от чипове със съвременни технологии, произведени в Азия. Така че не става въпрос само за нашата конкурентоспособност. Става въпрос и за технологичен суверенитет. Затова нека съсредоточим всичките си усилия върху това.

Ще предложим нов европейски законодателен акт за чиповете. Трябва да създадем връзки между капацитета ни от световна класа за научни изследвания, за разработки и за изпитвания. Трябва да координираме инвестициите на ЕС и националните инвестиции по веригата за създаване на стойност.

Целта е заедно od създадем съвременна европейска екосистема от чипове, включително за тяхното производство. За да гарантираме сигурността на доставките и създаването на нови пазари за авангардни европейски технологии.

Да, задачата е сложна. Знам, че за някои тя е дори неосъществима. Преди 20 години те твърдяха същото и за „Галилео“.

А какво се случи? Заедно успяхме да приложим нашия законодателен акт. Днес европейските спътници осигуряват навигационна система за над 2 милиарда смартфона по света. Ние сме световен лидер. Така че нека отново проявим амбиция, този път с полупроводниците.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"