fbpx

Турбина от ПАВЕЦ „Чаира“ аварира след 3-годишен ремонт

Турбина от ПАВЕЦ „Чаира“, която последните три години е била в ремонт, е аварирала при тестови дейности. Това съобщиха на извънреден брифинг в Министерски съвет премиерът Кирил Петков и енергийният министър Александър Николов.

При тестово пускане от машината, която произвежда 210 MWh, се е чул силен тътен и тя рязко е намалила мощността си. Това се е случило при усилването в диапазона от 130 до 170 МВ. В момента тя се отводнява и са започнали пълни проверки, включително и от МВР и ДАНС, като се търси и небрежност от страна на фирмата, изпълнител на ремонта.

По думите на премиера договорът за този ремонт е сключен през 2017 година от ГЕРБ, но не с производителя на турбината Тошиба, а с друга фирма.

Бе подчертано, че няма опасност за хора и населени места около съоръжението, нито и от вдигане цената на тока. Точно обратното, на тази машина разчитахме след пускането й да намалим ценовите нива на електроенергията, коментира Петков.

ПАВЕЦ „Чаира“ има четири агрегата за производство на електроенергия и помпи за изпомпване на преминалата вода за ново ползване. Общата им мощност е над 860 мегавата. Два от агрегатите са в планов ремонт, а третият аварира през август 2021 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"