fbpx

Европа не може да се справи без руския газ, убедени във Франция и Германия

Изпълнителният директор на TotalEnergies Патрик Пуяне смята, че Европа не може да се справи без руския газ и лишаването от него би я поставило в изключително трудно положение. Една част от европейската икономика ще трябва „да спре“.

Във вторник, близо месец след началото на руската инвазия в Украйна, френската компания обяви, че се отказва от закупуването на руски петрол и петролни продукти до края на годината. „Знам как мога да заменя руския петрол и дизел, но с газа не знам какво да правя. Ако реша да прекратя вноса на руски газ, няма с какво да го заменя. Не разполагам с необходимите количества. Имам 25-годишни договори и не мога да ги прекратя“, заявява Патрик Пуяне пред RTL, цитирана от Capital.fr.

Коментирайки съобщенията, че някои англо-саксонски компании са се изтеглили от Русия, той допълва: „Никой не си е тръгнал. Конкурентите ми продължават да купуват руски газ, защото имат дългосрочни договори и не могат да ги прекратят. Единстеваната възможност е, ако правителствата решат, че санкциите могат да бъдат разглеждани като форсмажор. Ако спра доставките на руски газ, ще трябва незабавно да платя милиарди на руснаците. Без руски газ част от европейската икономика престава да функционира“.

На този етап европейските правителства не са взели решение за санкциониране на руския газ, припомня той и добавя: „Ако спрем руския газ, трябва да знаем, че през зимата на 2023 г. ще имаме голям проблем. Ще трябва да се въведе режим за използването на газа, не за домакинствата, но за европейските индустриални предприятия със сигурност“.

Да напуснем изцяло Русия? „Не бих го направил. Имаме инвестиции в предприятия в размер на близо 13 млрд долара. Но това не е само въпрос на пари. Тези предприятия ще подължат да работят независимо от това дали аз ще си отида или не. Но да се оттегля, това означава да дам безвъзмездно на руснаците 13 млрд, защото няма кой да купи тези предприятия. Вие искате да оставя активи в Русия, за да обогатя руснаците, на които наложихме санкции?“, отбелязва Пуяне.

„На Русия се падат 5% от нашя оборот и 10% от печалбата, това въобще не е игра. След като г-н Путин реши да нахлуе в Украйна, няма бъдеще за TotalEnergies в Русия. Сложих кръст на всичко, което бяхме замислили да изградим в Русия. Мислите ли, че след войната ще забравя това, което се случи?“, завършва изявлението си Патрик Пуяне.

В същото време и в Германия, която е твърде зависима от руския газ, са силно обезпокоени от опасността от дефицит през следващата зима. В свое интервю по радио Deutschlandfunk германският министър на икономиката Роберт Хабек потвърди, че доставките „все още не са гарантирани“, след което замина за Катар, един от трите най-големи износители на втечнен газ, пише France.24.

Ако не получим допълнителни количества газ до следващата зима и ако доставките от Русия бъдат прекратени, ние няма да разполагаме с достатъчно количества, за да осигурим отоплението на всички жилища и работата на нашите предприятия“, предупреждава министърът от Зелената партия.

Правителството на най-силната европейска икономика се подготвя за тази възможност, „която, надаваме се, ще бъде избегната“, добавя Роберт Хабек.

В събота министърът замина за Катар, един от трите най-големи износители на втечнен газ, суровината на която разчитат европейските страни, за да намалят зависимостта си от руския газ. Веднага след това той пристигна и в Обединените арабски емирства.

Дестабилизиране на икономиката и германското общество

Въпросът е особено деликатен за Германия, тъй като половината от нуждите ѝ от газ се удовлетворяват с внос от Русия.

През тази седмица Роберт Хабек, който също така е и министър по климатичните промени, посети и Норвегия, един от големите производители на газ. Тази визита беше предшествана от посещение в САЩ в началото на месеца.

Берлин е критикуван, че се противопоставя на незабавното налагане на емборго върху руските петрол и газ, което има за цел спирането на финансовите потоци към Москва.

Според правителството, такъв бойкот би дестабилизирал както икономиката, така и германското общество, поради очакваното рязко повишаване на цената на енергията поради възникването на опасността от дефицит.

В интервю по обществената телевизия ARD министърът коментира, че най-важното е първо да се „гарантира снабдяването, а после да се направи следващата стъпка“ с прекратяването на руския внос. Той не се поколеба да признае, че морални норми в търговията с енергоносители „фактически не съществуват“.

Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"