fbpx

Търговци масово искат отлагане и преразглеждане на Наредба 18

Никога досега нова регулация не е създавала толкова проблеми на бизнеса, а и на самата администрация, коментират пред БНР потърпевши търговци и излизат на протест срещу новите правила, въведени от Наредба 18, касаеща нови изисквания към касовите апарати и софтуерите за управление.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация настояват да бъде преразгледана Наредба 18, касаеща всички бизнеси, за да бъде изчистена от недоразуменията: „Не искаме наредбата да отпадне, а да бъде преразгледана“, категорични са хотелиерите, в ефира на БНР.

Те изтъкват, че там, където такава наредба работи – в Словения, Хърватия и Норвегия, системата не променя бизнеса, софтуерът е адаптиран към съответния бизнес, а персоналът на фирмите е обучаван между 4 и 5 години.

Припомняме, новата изискванията по новата наредба трябва да бъдат въведени от търговците до 31 януари. По-малко от десет дни преди крайния срок обаче не е ясно какво точно са искали да кажат данъчните.

„Новият софтуер, който сме длъжни да използваме, е абсолютно открит за НАП, за софтуерни фирми и за всички, които могат да се доберат до него. Не знаем какви са нивата на защита – има достъп до лични данни, до рецепти и т.н. … Ако спре интернет, спираме да работим“, изтъкват още от БХРА и искат отлагане на влизането в сила на тази наредба.

Асоциацията е получила подкрепата и на други сектори – търговци на храни, Асоциацията на българските заведения, софтуерните специалисти и др. Очакват министърът на туризма Николина Ангелкова да обърне внимание на исканията им, като се надяват и на среща с правителството.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"