fbpx

Първи слаби признаци за покачване на инфлацията в еврозоната

калкулатор, извадка

Въпреки че има някои ранни признаци за покачване на базовата инфлация в еврозоната, все още е твърде рано да бъдем оптимисти за тази тенденция.

Това заяви в петък Клаас Кнот, член на управителния съвет на Европейската централна банка, цитиран от Ройтерс.

„Наистина виждаме първите признаци, че инфлацитая расте много, много, много бавно, но е твърде рано да бъдем оптимисти за това“, каза Кнот по време на панелна дискусия относно показателя от близо 2%.

ЕЦБ би могла да отведе депозитната лихва още повече до отрицателна територия, но всеки нов спад ще има по-малко въздействие върху икономиката и също така ще има сериозни странични ефекти, заяви Кнот в интервю за CNBC по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

ЕЦБ не промени политиката си в четвъртък и повтори обещанието си да запази лихвите на рекордно ниски нива или дори да ги понижи, както и да продължи да купува облигации в размер на 20 милиарда евро на месец, докато инфлацията в еврозоната започне да се връща към еталонния показател.

Глобалната търговска несигурност започна да отслабва в последно време, заяви президентът на ЕЦБ Кристин Лагард след края на първото за годината заседание, визирайки подписаната неотдавна „първа фаза“ от търговско споразумение между САЩ и Китай.

Г-жа Лагард каза, че постъпващите икономически данни сочат стабилизиране на растежа в еврозоната, но отбеляза, че промишленото производството продължава да ограничава растежа.

Президентът на ЕЦБ потвърди, че банката ще продължи с приспособяващата стимулираща парична политика, докато инфлацията не достигне целевия си процент от близо, но под 2 на сто.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"