Туристическият бранш поиска незабавно въвеждане на зелените сертификати

Туристическият бранш поиска незабавно въвеждане на зелените сертификати

Зелените сертификати са единственото работещо решение в настоящия момент, посочват от Обединение „Бъдеще за туризма” в протестно писмо до служебния кабинет и министъра на туризма Стела Балтова.

От Сдружението, което е най-голямата работодателска организация на туроператорите и туристическите агенти, настояват правителството да въведе един работещ модел или да копира европейската практика.

Абсурдно е всеки български гражданин да има достъп до всички одобрени ваксини и в същото време да се затварят бизнеси, заради незадоволителната ваксинационна кампания. Разбираме, че отказът от въвеждането на задължителни зелени сертификати за достъп до различни публични, социални и развлекателни услуги – каквато е практиката в цяла Европа, е предизборен ход, но управляващите трябва да знаят, че преди политиката е икономиката, за да съществува държавата”, изтъква Павлина Илиева, председател на обединението.

В писмото представителите на бранша настояват за незабавна отмяна на вчерашната заповед на директора на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев, в частта, която забранява организираните туристически пътувания от 14 октомври. От Сдружението считат, че забраната е доказателство за безсилието на правителството на Стефан Янев за справяне с пандемията. Заложник на това безсилие е туристическият сектор, казват от организацията.

Изтъква се, че за последната година и 7 месеца, браншът е бил отворен само 5 месеца. Бизнесът не може да съществува, да издържа служители и да плаща данъци със спорадично отваряне и затваряне, подчертават от Обединение „Бъдеще за туризма”.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"