fbpx

В разгара на конгреса на китайската компартия Пекин отложи данните за растежа

Публикуването на данните за китайския икономически растеж, първоначално планирано за днес, 18 октомври, в крайна сметка беше отложено. Както и публикуването на данните за търговския баланс през септември, което трябваше да стане миналия петък. Това мълчание се случва в разгара на конгреса на Китайската комунистическа партия, който се провежда в Пекин. Но китайските власти демонстрират увереност, иpтъква в репортаж RFI.

Видеоконференциите се провеждат на етажите на хотел в северен Пекин, превърнат в прес-център на XX конгрес. Пресконференциите носят характерните черти на социализма по китайски. Те привличат интереса на китайските фотографи в същатата степен, както и гигантските екрани, които предават от Голямата зала на народа заседанията на конгреса.

„Фундаменталните показатели са стабилни“

На входа един от тях снима като с картечница посетителите, които влизат в залата. Работя, признава той, за списание China Architecture. След това заседанието започва на фона на декор в „националните цветове“, червено и златно, и с изобилие на брошури, запазени за журналистите. XX конгрес на КПК е възможност да се задават въпроси на китайските ръководители, до които рядко има достъп през годината.

Въпросите се изпращат предварително, а отговарящият чете вече подготвения текст. Така на въпрос на Ройтерс дали предварително поставените цели от ръст от 5,5% на БВП за тази година са изпълними, след като МВФ току-що намали прогнозата си до 3,2%, заместник-председателят на могъщата Комисия за реформи и развитие Жао Ченсин отговаря без да даде отговор. Той обяснява, че китайската икономика продължава да се възстановява, че „фундаменталните показатели са стабилни“. Пазарът на труда е стабилен“, казва той, въпреки скока на младежката безработица през това лято.

Имаме най-голямата средна класа в света, със стабилни и независими индустриални вериги и т.н“

Си казва

Жао Ченсин е тук, за да успокои финансовите анализатори, които изразяват притеснението си след двугодишния период на затваряне поради провеждането на политиката на „нулев Ковид“. Китайската икономика остава отворена, „нито една страна в света не може да продължи да се развива зад затворени врати“, казва той, преди да отправи остра критика срещу Съединените щати – „някои страни искат да се оттеглят зад стените на малката си градинка“.

На екрана висшите функционери се изреждат след друг. В отговорите неизменно присъства фразата „Си казва“. Както казва генералният секретар Си Дзинпин, „икономиката на Китай е океан, в океана на световната икономика“.

Но данни все още не се изнасят. Заместник-председателят на комисията потвърди, че е имало забележимо възстановяване през третото тримесечие, без да дава подробности. Всички тези фрази са придружени с похвали към председателството на президента Си Дзипин, който се готви да започне трети мандат начело на страната в тясното обкръжение на членовете на китайското политбюро.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"