fbpx

Европарламентът поиска ЕС да приеме България и Румъния в Шенген

С голямо мнозинство в подкрепа на нова резолюция Европарламентът призова страните членки да приемат България и Румъния в Шенген до края на годината, съобщава „Дневник“.

Резолюцията е приета с 547 гласа „За“, 49 „Против“ и 43 „Въздържали се“ и в нея се казва, че членството на България и Румъния „би укрепило шенгенското пространство и би спомогнало за гарантиране на равни права за всички граждани в него„. Изтъква се, че двете държави изпълняват необходимите условия от 2011 г., и се изразява разочарование, че страните – членки на ЕС, не могат да намерят единодушие, за да ги приемат.

Евродепутатите са отхвърлили предложения на парламентарната група на Зелените и на ирландския евродепутат от крайната левица Клер Дейли в резолюцията да се упоменат сигналите за нарушаване на правата на мигрантите по българските и румънските граници, както и на случаите на избутване на мигранти обратно в държавите, от които влизат в ЕС, за да им бъде отказано подаването на молби за убежище. Не са приети и добавките на властите да бъде препоръчано да вземат допълнителни мерки за гарантирането на основните права.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"