fbpx

103 км до Варна – само по магистрала

Строителният министър Иван Шишков пусна движението по 16,3-километровия участък от автомагистрала „Хемус“ между Буховци и Белокопитово, където са инвестирани почти 145 млн. лв. от републиканския бюджет.

С новата отсечка пътуването от п. в. „Буховци – Север“ до Варна, което е около 103 км, ще бъде изцяло по магистрала, ще се повиши безопасността на движение и ще се съкрати времето за пътуване.

Прерязвайки лентата на новооткритото трасе, Шишков заяви, че всички проблеми, свързани с проектирането и бъдещото строителство на АМ „Хемус“, вече имат своето решение. По думите му е подготвен проект за изменение на Закона за устройство на територията във връзка с констатираното от предишния служебен кабинет незаконно строителство по участъци 4 и 5 на магистралата. Текстът ще даде възможност изпълнените дейности да бъдат регламентирани и строежът да бъде продължен. Надявам се, че ако Народното събрание го одобри, ще има възможност по тях да бъде започнато строителство, заяви министърът.

В момента приключва отчуждаването на необходимите имоти по трасето на участък 6, т.е. там също може да започне строителство. Участъци 7 и 8 ще бъдат разделени на по три подучастъка. Така за двете критични точки, където има проблеми, ще се направи нов проект със заобикаляне на ловно стопанство и склад за боеприпаси.

Технически, ако успеем и в средата на следващата година има одобрени подробни устройствени планове, и при усилена работа, строителството на участъка на магистрала Хемус от пресичането с пътя Плевен – Ловеч до Буховци може да бъде завършено в рамките на 3-4 години“, изтъкна още регионалният министър.

Стана ясно още, че АМ „Хемус“ е обявена за национален обект като магистралата между Русе и Велико Търново. Коридорът север-юг е изключително важен. Надявам се да продължи проектирането и бързото му строителство. По него нямаше предвиден пътен възел с АМ „Хемус“. Надяваме се заедно с проекта на АМ Русе – Велико Търново да се намери проектно решение и съоръжението, което ще свърже двете магистрали, коментира Шишков.

Откритият днес участък между Буховци и Белокопитово е проектиран за скорост от 120 км/ч. Към строителите му остава да бъдат разплатени 19 млн. лв., които са заложени в бюджета.

Отсечката е с две платна за движение с по две ленти в посока и две аварийни ленти, средна разделителна ивица, водещи ивици и банкети. В началото на участъка чрез пътен възел „Буховци – Север“ се осигурява пресичането на АМ „Хемус“ с път III-5102 Буховци – Макриополско. По трасето на отсечката има 7 виадукта, мост над р. Пакоша, 10 селскостопански подлеза, в края на участъка при п. в. „Белокопитово“ са изградени пътните връзки за привързване на магистралата с първокласните пътища Русе – Разград – Шумен и София – Търговище – Шумен.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"