fbpx

В САЩ трескаво строят терминали за втечнен газ

В условията на бурен ръст на цените и необходимостта за европейските страни да се освободят от зависимостта си от руския газ, се увеличават проектите в САЩ за изграждане на заводи за втечняване и терминали за износ на газ в Мексиканския залив. Американският втечнен газ е големият печеливш от тази криза, пише RFI.

Президентът Джо Байдън обеща на европейците, че неговата администрация ще направи всичко възможно да ускори износа на втечнен газ за Европейския съюз. Проектите за терминали за втечнен газ в Мексиканския залив практически са се удвоили. От тях 14 са одобрени, а 8 вече фунционират.

След украинската криза американските власти дават разрешение по-бързо от преди, а административните процедури са опростени. Парите не са проблем за американските компании, въпреки високата цена на проектите. Завод за втечняване на газ струва между 10 и 20 млрд. долара. Банките и инвеститорите са готови незабавно да осигурят финансирането. Възвръщаемостта е гарантирана заради високите цени на газа на световните пазари и непрекъснато нараставащото търсене.

Енергийна криза, която облагодетелства САЩ

От началото на годината САЩ се превърнаха в най-големия износител на втечнен газ в света. Това е процес, който продължава 10 години, благодарение на шистовия газ. Според Американската енергийна агенция, капацитетът за износ ще се увеличи с още 16% през 2022 г., като основна дестинация ще бъде Европа. Но това не е достатъчно, за да се подпомогне Европа да се освободи от зависимостта си от руския газ. Необходимо е още страните от ЕС да построят терминали за метан. Засега те не разполагат с достатъчен брой, а изграждането на един терминал отнема поне 2-3 години.

На теория ЕС би могъл да увеличи вноса на втечнен газ с около 50 млрд. куб. м, което представлява 1/3 от доставките от Русия.

Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"