fbpx

Въглищата и газът основни виновници за високите цени на еленергията

Рекордно високите цени на електроенергията в страните от ЕС показват, че блокът трябва да се откаже от изкопаемите горива и да ускори прехода към зелена енергия. Това коментира заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, цитиран от Ройтерс и Euractiv.bg.

Цените на електроенергията на едро в Европа са се удвоили тази година, което се дължи на нарастващите цени на въглищата и газа, покачващите се цени на въглеродните емисии и по-ниското производство на възобновяема енергия.

Зелената сделка на ЕС се стреми да промени икономиката на блока, за да достигне нетните нулеви емисии на парникови газове до 2050 г.

Ако имахме Зелената сделка пет години по-рано, нямаше да сме в тази позиция, защото тогава щяхме да имаме по-малка зависимост от изкопаемите горива и от природния газ“, посочва Тимерманс пред Европейския парламент в Страсбург.

По думите му, когато цените на изкопаемите горива са се увеличили, разходите за производство на енергия от възобновяеми източници са останали ниски и стабилни.

Това трябва да насърчи ЕС да ускори своя зелен преход, за да гарантира на повече граждани достъп до достъпна възобновяема енергия“, посочва зам. председателят на ЕК.

Според Тимерманс цените на въглеродните емисии, които също са се покачили до рекордно високи нива не са основният виновник за нарастващите разходи за енергия.

Около една пета от увеличението на цените може да се дължи на покачването на цените на въглеродните емисии“, мотивира се той.

Ember, независим мозъчен тръст по въпросите на климата и енергетиката, също изчислява, че скокът в цените на електроенергията в Европа „се дължи предимно на нарастващите разходи за изкопаеми газове“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"