fbpx

Външни хора отговаряли за IT сигурността на Агенцията по вписванията

На брифинг в правосъдното министерство бе съобщено, че директорът на Агенцията по вписванията Габриела Козарева е освободена от длъжност. На нейно място е назначена Даниела Митева, бивш изпълнителен директор на агенцията до 2009 година.

Правосъдният министър Янаки Стоилов и заместниците му информираха за множество нарушения, открити в агенцията, като Стоилов посочи, че именно те са повод за решението му.

Зам. министърът на правосъдието Иван Демерджиев даде подробности за проверките, сред които изтъкна и факта, че в агенцията не е била изпълнена Наредбата за минималните изисквания за мрежова информационна свързаност. Не е бил назначен собствен служител, който да се занимава с тази дейност, нямало е и вътрешни правила.

Двама души от „Информационно обслужване“ са работили на граждански договори за по 5000 хил. лева месечно, като са имали неограничен и безконтролен достъп до всички регистри. Това по думите на Демерджиев е в нарушение и на действащата нормативна уредба човекът на такава длъжност да е служител на агенцията.

Установено е и че не е бил определен, разпределен и уреден достъпът на различните нива служители до различните нива бази данни и регистри.

Заварени са и 35 незаети вакантни бройки, част от които на ръководни длъжности – зам. директор, главен секретар, главен юрист консулт и т.н. На този фон почти всяка събота се е работело извънредно.

В същото време по съвместителство, без да отговаря на нормативните изисквания, длъжността главен секретар е заемана от служителка, чиято заплата за две години е нараснала три пъти – от 1200 лева на 4200 лв.

По думите на зам. министъра, „това е ставало с различни техники, част от които вървят по ръба на закона, а други дори го нарушават“.

Министър Стоилов изрично заяви, че кадровата промяна не е свързана с упреците на здравния министър Кацаров към действията на Козарева и призивите му тя да бъде уволнена.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"