fbpx

Внесено е искане за ревизия на кабинета на ГЕРБ и изслушване на Борисов в НС

След края на днешния първи пленарен ден на 45-тия парламент, се проведе първият председателски съвет, на който групата на „Изправи се! Мутри вън!“ внесе две проекто-решения.

С първото се иска създаване на Комисия по ревизията, която да ревизира управлението на кабинета „Борисов“ през последните 4 години. Сред акцентите на проверката ще бъдат дейностите на дружеството Автомагистрали ЕАД, Монтажи, харченето на пари за ковид кризата, програмата за енергийна ефективност и дружествата в енергетиката.

Председателят на парламентарната група Мая Манолова прогнозира разкрития по тези теми през следващите седмици. Както и за незаконното харчене на средства от държавния бюджет с решения на Министерски съвет.

В комисията трябва да участват представители на всички парламентарни групи.

Второто проекто-решение е за изслушване още утре – 16 април, на премиера в оставка Борисов за Националния план за възстановяване, по който България може да получи 12 млрд. лева от ЕК. Борисов ще бъде питан защо кабинетът му саботира внасянето на българския проект в ЕК, като срокът за това изтича на 30 април.

Ще бъде поискано също така последният вариант на плана да бъде обнародван и да се проведе дискусия в парламента по него.

В петъчния ден ще бъде обсъдено и създаването на първите три парламентарни комисии – правна, по бюджет и финанси и здравна.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"