fbpx

Япония е за по-меко регулиране на изкуствения интелект

Япония е склонна да приложи по-меки правила, регулиращи използването на изкуствен интелект (AI), отколкото Европейския съюз. Това коментира, цитиран от Ройтерс, участник в дискусиите, а като причина се изтъква надеждата на Токио технологията да стимулира икономическия растеж и да я направи лидер в модерните чипове.

Целта до края на годината е да се разработи подход за ИИ, който вероятно ще бъде по-близо до отношението на САЩ, отколкото строгите правила, поддържани от ЕС.

Един по-мек японски подход може да притъпи усилията на ЕС да установи своите правила като глобален еталон, с изисквания компаниите да разкриват защитени с авторски права материали, използвани за обучение на AI системи, които генерират съдържание като текст и графики. Източникът на Ройтерс не дава подробности за областите, в които правилата на Япония вероятно ще се различават от тези на ЕС.

Еврокомисарят Тиери Бретон планира тази седмица визита в Токио, за да популяризира подхода на ЕС към създаването на правила за ИИ, както и да задълбочи сътрудничеството в областта на полупроводниците.

Според председателя на правителствения стратегически съвет за изкуствен интелект проф. Ютака Мацуо от университета в Токио, правилата на ЕС „малко твърде строги“, като по думите му е „почти невъзможно“ да се уточнят защитени с авторски права материали, използвани за дълбоко обучение.

В ЕС проблемът е, че се мисли по-малко за това как да се насърчат иновациите, а повече как да накараме големите компании да поемат отговорност“, коментира Мацуо, който също председателства Японската асоциация за задълбочено обучение и е независим директор в борда на SoftBank Group на Masayoshi Son.

Напредъкът в генеративния AI от фирми като стартиращия OpenAI, подкрепен от Microsoft, предизвиква както вълнение, така и загриженост поради потенциала за трансформиране на бизнеса и обществото като цяло. Потенциалът му е такъв, че AI е сред технологиите, включително модерни полупроводници и квантови компютри, за чието развитие САЩ и съюзническите индустриални демокрации се надпреварват с Китай.

„Има неща, които наистина предизвикват загриженост и мисля, че тези неща вероятно трябва да бъдат загриженост за всяка демокрация“, заявява Бретон. „На подобни партньори и приятели като Япония или САЩ смятам, че е важно да обясним какво правим“, посочва еврокомисарят по повод регулаторния подход на ЕС.

На Япония AI може да помогне да се справи с намаляването на населението, което причинява недостиг на работна ръка. Може също така да стимулира търсенето на усъвършенствани чипове, които подкрепяното от правителството предприятие Rapidus планира да произвежда като част от индустриална политика, насочена към възвръщане на загубената преднина на Япония в технологиите, каза източникът.

Компютърната мощ на Япония, дефинирана като наличието на графични процесори (GPU), използвани за обучение на AI, е далеч зад тази на САЩ, изтъкват експерти. „Ако увеличите графичните процесори в Япония с 10 пъти, вероятно пак ще бъде по-малко от това, което OpenAI има на разположение“, отбелязва проф. Мацуо.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"