fbpx

Законови промени, свързани с инвестиционния процес, да влизат в сила след година

Регионалният министър Виолета Комитова е призовала Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) да обмисли създаването на платформа за обмен на идеи и практики, свързани с инвестиционните процеси и устройственото планиране.

Министърът е участвал в 9-та Национална среща на главните архитекти и специалистите по териториално развитие от общините, където ДНСК е представила подробен анализ на най-често срещаните пречки, съпътстващи инвестиционния процес.

Комитова е подчертала, че ще настоява при промени в законодателството, касаещо инвестиционния процес, срокът за влизане в сила на новия нормативен акт да бъде минимум 1 година. „Инвестиционният процес е продължителен и промени в хода на изпълнение не само затрудняват както администрацията, така и бизнеса“ заявява министър Комитова.

Участници в дискусията са изразили и мнение, че експертните съвети към общините следва да поемат пълноценно своите функции и в решенията си да не подценяват компонента „целесъобразност“ за даден инвестиционен проект, по който се произнасят.

От Българската асоциация на архитектите и консултантите поставиха въпроса за сложността при осъществяване на предпроектни проучвания, поради редица препятствия, създавани от електроразпределителните и ВиК дружествата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"