fbpx

Идеите на Николай Василев са неизпълними, убеден финансовият министър

Настоящият министър на финансите Асен Василев коментира, че според него обявените намерения от оттегления кандидат за премиер на „Има такъв народ“ Николай Василев в областта на финансовата политика са неизпълними.

Не виждам как може да намалим данъците, да увеличим разходите и да излезем на нулев дефицит. Аз също мога да обещая всичко, но няма как да го изпълня, изтъква той пред Нова ТВ.

Припомняме, на пресконференция вчера, дадена от „Има такъв народ“, Николай Василев обяви, че ако е бил станал премиер щял да намали редица данъци. Той посочи, че това няма да намали приходите в бюджета, а напротив, тъй като редица бизнеси ще се изсветлят, а събираемостта ще се увеличи. Според него излизането на нулев дефицит е реално.

Асен Василев обаче е на мнение, че за нулев дефицит и балансиран бюджет може да се говори едва през 2024 година.

По думите му, основният приоритет трябва да бъде спирането на мръсните пари в държавата и министерство на финансите в момента работи в тази посока по линия на промени в нормативната уредба за обществените поръчки, както и чрез дейността на приходните агенции – НАП и митниците.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"