fbpx

Западните санкции подкопават съществено и дългосрочно руската икономика

С налагането на санкциите, Съединените щати и техните съюзници имат за цел да отслабят в дългосрочен план ролята на Русия в световната икономика и да засегнат нейната военна мощ. Трудностите, които преживява Русия, са съвсем реални, пише Les echos*.

Дори за първи път и руският президент призна това. „Санкциите, наложени на руската икономика в средносрочен план, наистина могат да имат отрицателно въздействие върху нея“, призна той миналата седмица по време на заседание на правителството, излъчено пряко по телевизията.

Все още е необходимо да се отграничи точно основната цел на западните санкции срещу Русия, за да се оцени ползата от тях. Те имат за цел да запълнят празнината между дипломатически изявления, които практически нямат никакво въздействие, и военните операции, които са прекалено скъпи. Това е констатацията на Агат Демаре, директор на глобалните прогнози на Economist Intelligence Unit (EIU), независимия изследователски център на списание „The Economist“.

Да не се правят погрешни изводи

Представяки книгата си за ефективността на санкциите, тя предупреди политическите лидери да се пазят от изваждането на погрешни изводи. „Със санкциите не се цели нито рухването на икономиката, нито смяната на режима. Идеята е да се засегне способността на Русия да води своята война срещу Украйна“, казва Демаре. И от тази гледна точка ефективността изглежда е налице.

Според Световната банка, Международния валутен фонд (МВФ) и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) 2022 година се е оказала лоша за руската икономика. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е спаднал с между 2,2% в най-добрия и цели 3,9% в най-лошия случай.

За текущата година се очаква руската икономика да продължи да се свива. ОИСР прогнозира спад от 5,6%, Световната банка – от 3,3%. Факт е, че е трудно да се прецени точно степента на икономическите щети, предупреждава Агат Демаре. „Статистиката е инструмент за дезинформация и най-лошите данни се прикриват“, обяснява тя.

Технологически спънки

Една година след руското нахлуване в Украйна, „скептиците твърдят, че западните санкции не са успели да спрат военната машина на Кремъл. Това е вярно“, каза през февруари Михал Виребковски, изследовател в Училището по мениджмънт на Йейл. Но след това той добави: „Повече от 1000 западни мултинационални компании се изтеглиха от Русия […]. За страна, зависима от вноса и трансфера на технологии, западните санкции погребаха мечтите за каквото и да е икономическо развитие за години, ако не и за десетилетия напред“.

Отслабването на руската икономическа мощ е целта, към която се стремят САЩ и техните западни съюзници. В световен мащаб Съединените щати наложиха санкции върху повече от десет хиляди продукта. „За двадесет години те са наложили повече санкции, отколкото ООН, Европейският съюз и Канада взети заедно“, отбелязва Агат Демаре.

Енергетиката е на прицел

Освен пречките, които се поставят пред развитието на руската военна промишленост, на прицел е поставена и енергетиката. „Вашингтон се стреми да задуши руския енергиен сектор и да намали в дългосрочен план световния му дял от 30% на 15%. Например, те искат да попречат на разработването на всякакви нови находища от въглеводороди в Далечния север, за което са необходими напреднали технологии, с които само Съединените щати разполагат“. А засега Китай не може да бъде алтернатива на американските технологии.

Зависимостта от западните технологии и вериги за доставки се простира далеч отвъд енергетиката, казва Михал Виребковски. „Руската промишленост зависи от Запада. През 2020 г. Китай е доставил само 13,3% от електрическите табла за управление, 14,1% от двигателите с вътрешно горене и 9,81% от частите за металообработващи машини. Руските ИТ компании зависят от западни решения за 80% от нуждите си“, допълва още той.

Китай е под въпрос

Да се заменят западните доставчици с други, най-вече от Китай, не е толкова проста работа. „Китайските компании не се втурнаха към руския пазар. Износът на страната за Русия се е увеличил само с 12,8% през миналата година, точно с толкова, с колкото и към други страни“, подчертава Агат Демаре.

Руските опити да се осъществят програми за заместване на вноса на западните компоненти с компоненти, произведени в Русия, ще струват стотици милиарди долари“, отбелязва изследователят от Йейл. В резултат на това, в най-добрия случай, Русия няма да може се върне към предвоенното ниво на БВП преди 2027 г., прогнозира експертът от EIU. Санкциите наистина са нещо, което има дългосрочен характер на действие.

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"